Ki lesz idén a Fény Mestere? Összeállt a döntősök mezőnye.

A Fény Mestere kezdeményezés legfőbb célja mit sem változott az elmúlt évek alatt: a Lisys-Project Kft. által 2015-ben alapított világítástervezési nívódíj legfőbb szerepe, hogy a színre lépés lehetőségét biztosítsa a kreativitásnak, platformot adjon az eszmecseréknek, az álláspontok ütköztetésének és a kivételes munkák közös ünneplésének.
Az idei évben 2 kategóriában – Építészeti világítás és Fényművészet – lehetett pályázni, amellett, hogy továbbra is várták a hallgatói pályázatokat a Junior Master of Light-on. A pályázatok beadási határideje március 15-e volt, és már eldőlt az is, hogy mely pályázatok esélyesek a kategória-győzelemre.
A szakmai zsűri az alábbi pályaműveket juttatta a döntőbe:

Építészeti világítás kategória

Viador Átrium Group: Fény és Illúzió

A CU.BE (CUstomer BEnefits) innovációs központ célja a legfrissebb technológiai fejlesztések bemutatása, a közösségi gondolkodás és az innováció támogatása. Az épület digitális élményközpontként és innovatív térként működik egyaránt. A tervezők különös figyelmet fordítottak a formákra, színekre, anyagokra és fényhatásokra, hogy valóban egy minden tekintetben digitális élményközpontot teremtsenek.

S39 Hybrid Design: A MÜPA VIP szalon világító mennyezeti installációjának megújítása

A MÜPA VIP szalonjának világító mennyezeti rendszerét inkább megújításra, mintsem bontásra ítélték, amikor a terem modernizálását tervezték. Ez a döntés hangsúlyozza az időtálló design fontosságát az építészeti fenntarthatóság szempontjából is. Az installáció most programozható háttérvilágítást kapott, mely a modern LED fények mellett változatos hullámzó, színes effektekkel is képes az üvegelemeket megvilágítani.

Ungvári Csilla (Szenes Design Studio): Jégvilág Sarki Fény

Az állatkert új bővítése jégvilág témát kapott, amelyhez tartozott egy a látogatók számára kialakított étterem. A jégvilág témakör a sarki fény belsőépítészeti vízióját hozta magával, amely alapjául szolgált a koncepciónak. Bútorzatban a jeges, gleccseres megjelenést tartotta szem előtt, míg világítás technikailag a sarki fény csodálatos látványvilágát.

A Fényművészet kategória győzelemre esélyes pályázatai

NagyMolnar - A fény geometriája

A kézzel épített fény-objektjek segítségével magát a fényt, mint „anyagot” próbálják meg formázni, egyszerűbb geometriai mintákba, és bonyolult térhálókba rendezni, majd speciális üveg-tükrök segítségével a „megformázott fényt” egy új perspektívába helyezni, és ezáltal egész más értelmet, látványt nyújtanak a „végtelen térbe” helyezve. Fontos eleme a technikának, hogy a fény „forrását” láthatatlanná teszik, ezáltal a fények nem direkt módon jelennek meg az alkotásokban, növelve ezzel is a misztikum hatást.

Limelight - Úri Muri

A Zsolnay család a 20. század elején teniszpályát építtetett a Barbakán-árokba, ez a teniszpálya sokáig a pécsi tenisztársaságoknak lett szívesen látogatott pályája. Innen az ötlet: visszahozni a teniszpályát, valamint betölteni ezt a nagy, intim/elszigetelt teret fénnyel. Az alkotás a 2022. évi Zsolnay Fényfesztiválra készült, ahol a Barbakán árokban mutatták be a közönségnek. Azóta már két újabb fesztiválon szerepelt, sok vidám élményt szerezve a közönségnek.

Szakács Zalán - Eigengrau

A teljes sötétségben megszülető immerzív filmes élmény egy fényből, ködből, hangból, illatból és mozgásból felépülő rituálé. A fényhenger a látogatókat egy varázskörre különböző mentális állapotok narratíváján vezeti keresztül. Az Eigengrau a fantazmagóriák által ihletett érzékelési illuziót teremt, hogy egy pillanatra kiragadjon a valóságból.

A Junior Master of Light 2024 hallgatói pályázat short list-re választott alkotásai:

Barna Sarolta - Tapintás téri átírása

Képzeljük el, ahogy megérintünk egy hegyes, szúrós felületet, majd ez után egy puhát, lágyat. Ezt a taktilis ellentét-párost szeretné megjeleníteni térben az alkotás változó fények felhasználásával, különböző anyag használattal, valamint szűkös és tágas terek váltakozásával.

Mráz Emese - Full of Stress

Az installáció célja az üveg transzparenciájának árnyékaira való fókuszálás, amelyek folyamatosan változnak és körbejárnak, létrehozva egy szimbiózist a fény, az üveg és az árnyékok között. Az animáció és forgó elemek kombinációja egy fali árnyékfestményt hoz létre.

Harangozó Zsófia - LightWave – Beltéri világítótestek

A természetes geometriájú, napfény inspirálta belső világítótestek természetes formákat hoznak létre a mesterséges környezetben. Az üvegből készült lámpák megjelenítik a fény hullámait, hogy kellemes hangulatot teremtsenek otthonunkban.

A díjátadó 2024. április 30-án 18:00 órától lesz a Kálmán Imre Teátrumban. Az esten a döntőbe került pályázatok alkotói lehetőséget kapnak arra, hogy egy 5 perces prezentációban részletesebben is bemutassák a pályaművüket a zsűrinek és a megjelent közönségnek, valamint, hogy ezt követően válaszoljanak a felmerült kérdésekre. A zsűri az itt elhangzottak mérlegelése után hozza meg végső döntését.

Míg a zsűri tanácskozik, a közönség az Élőkép Színház Köztes térben című különleges színház látvány alapú, filozofikus, önismeretre ösztönző előadását élvezheti. Ezt követően a kerülnek átadásra a szakmai különdíjak:

  • Bedécs Sándor különdíj (támogató: MABE)
  • Borz Kováts Sándor különdíj és Borz Kováts Sándor Ifjúsági díj (támogató: MABE)
  • Fénytechnikai-tervezés különdíj (támogató: MMK ELT)
  • Provim Mesterdíj (támogató: Provim Kft.)
  • Magyar Építőművészet különdíj (támogató: Magyar Építőművészet folyóirat)
  • Magyar Építőművészet Junior különdíj (támogató: Magyar Építőművészet folyóirat)

A szakmai és az érdeklődő közönség idén újra szavazhatott a neki legjobban tetsző alkotásokra. A díj honlapján és az Építészfórum erre az alkalomra létrehozott felületén leadott voksok alapján a legmagasabb összpontszámot elérő pályázat kapja az Építészfórum által támogatott Közönségdíjat.

A kötetlen hangulatú est a baráti beszélgetések mellett lehetőséget teremt szakmai kapcsolatok építésére is. A részvétel a rendezvényen ingyenes, de a férőhelyek korlátozott számára való tekintettel, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a hernady.zita@ideamarketing.hu címre küldött levéllel lehet április 19-ig.