A 2015-ben alapított A Fény Mestere nívódíjat a Lisys-Project Kft. azért hívta életre, hogy a világításkultúra fejlődését előmozdító alkotásokat jutalmazza, és a szakma látóterébe helyezze az újító gondolkozású, innovatív megoldásokkal dolgozó szakembereket. A díjátadó rendezvény az egyik legjelentősebb világítástervezési esemény hazánkban.


Nívódíj

A Fény Mestere nívódíj ötletgazdája Böröcz Sándor, aki a Lisys-Project Kft. ügyvezetőjeként a Fény Nemzetközi Éve alkalmából 2015-ben alapította a díjat. 2024-ben már 2 kategóriában – Építészeti világítás és Fényművészet – várták a pályázatokat. Ahogy eddig minden alkalommal, az ERCO által támogatott Junior Master of Light hallgatói pályázat is kiírásra került. Idén minden várakozást felülmúló volt az érdeklődés, rekordszámú pályázat érkezett. A közönségszavazáson leadott voksok száma is bőven meghaladta a korábbi év mutatóit.


Díjazottak

Építészeti világítás kategóriában A Fény Mestere 2024 nívódíjat kapta: Jégvilág Sarki fény, a pályázatot benyújtotta: Ungvári Csilla, belsőépítész (Szenes Design Studio)

A pályázatban bemutatásra került a Nyíregyházi állatkertben a látogatók számára kialakított étterem, ami az állatkert jégvilág tematikájú bővítését követte le megvalósításában. A jégvilág témakör a sarki fény belsőépítészeti vízióját hozta magával, amely alapjául szolgált a koncepciónak. Bútorzatban a jeges, gleccseres megjelenést tartotta szem előtt, míg világítás technikailag a sarki fény csodálatos látványvilágát.

A szakmai zsűri dicséretében részesült:

 • Fény és illúzió, Bosch Rexroth Cu.Be digitális élményközpont, a pályázatot benyújtotta: Viador Átrium Group
 • A MÜPA VIP szalon világító mennyezeti installációjának megújítása, a pályázatot benyújtotta: S39 Hybrid Design

Fényművészet kategóriában A Fény Mestere 2024 nívódíjat kapta: Eigengrau, a pályázatot benyújtotta, Szakács Zalán

Az Eigengrau egy teljes sötétségben megszülető immerzív filmes élmény, amely fényből, ködből, hangból, illatból és mozgásból felépülő rituálé. A látogatókat egy varázskörre emlékeztető fényhenger különböző mentális állapotok narratíváján vezeti keresztül. Az Eigengrau a fantazmagóriák által ihletett érzékelési illúziót teremt, hogy egy pillanatra kiragadjon a valóságból.

A szakmai zsűri dicséretében részesült:

 • Úri Muri, a pályázatot benyújtotta: Limelight
 • A fény geometriája, NagyMolnár

Junior Master of Light 2024 hallgatói díjat kapta: LightWave – Beltéri világítótestek, a pályázatot benyújtotta: Harangozó Zsófia

A természetes geometriájú, napfény inspirálta LightWave belső világítótestek természetes formákat hoznak létre a mesterséges környezetben. Az üvegből készült lámpák megjelenítik a fény hullámait, hogy kellemes hangulatot teremtsenek otthonunkban.

A szakmai zsűri dicséretében részesült:
Tapintás téri átírása, a pályázatot benyújtotta: Barna Sarolta
Full of Stress, a pályázatot benyújtotta: Mráz Emese


Összetett díjazás

Az Építészeti világítás kategória és a Fényművészet kategória győztese a művészi díjtárgyon és elismerő oklevélen felül a Lisys-Project Kft. felajánlásából kategóriánként 1 000 000 forintot nyert, míg a hallgatói díj győztese az ERCO felajánlásából egy szakmai utazáson vehet részt.


Szakmai alapú döntés

A díjátadó est különlegessége, hogy a zsűri a helyszínen döntötte el ki lesz a fény mestere. Idén mindhárom kategóriában (Építészeti világítás, Fényművészet, Junior) 3 pályázat került döntőbe. A döntősök 5 perc hosszússágú prezentációja nemcsak a zsűrinek engedett mélyebb betekintést a pályaművekbe, de az est közönsége is élvezhette a különleges alkotások bemutatását. A prezentációkat követő szakmai kérdezz-felelekkel együtt a díjátadónak ez a része egyedülálló a maga nemében, hiszen a hozzáértő vendégek is választ kaphatott a miért?-ekre és hogyan?-okra. A zsűri megközelítőleg 1 órás tanácskozás után hozta meg a döntését.

A Nívódíjra beérkezett pályázatokat a kiírótól független, 7 tagú szakmai zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak (férfiak ABC sorrendben):

 • Somogyi Krisztina, vizuális intelligencia-kutató, építészet kritikus
 • Botzheim Bálint, építész
 • Farkas János, világítástervező
 • Göde András belsőépítész, a zsűri elnöke
 • Kertész András DLA, építész
 • Nagy András, fényművész
 • Szász László DLA, építész


Különdíjak

A pályázat szellemisége a kezdetektől több szakmai szervezet célkitűzésével találkozott, melyek különdíjak adományozásával csatlakoztak a kezdeményezéshez. A támogatók a beérkezett pályázatok közül saját szempontjaik szerint választották ki a különdíjuk győztesét. A támogatói együttműködések szerepe kettős: egyfelől felhívják a figyelmet a világítástervezés fontosságára, másfelől új csatornákat nyitnak és így minél szélesebb szakmai körökhöz juthat el ez az üzenet.

A Magyar Belsőépítész Egyesület a Bedécs Sándor, valamint a Borz Kováts Sándor és a Borz Kováts Sándor Ifjúsági különdíjakat, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai-tervezés különdíjat, a Provim Kft. a Provim Mesterdíjat, a Magyar Építőművészet folyóirat a Magyar Építőművészet különdíjat és Magyar Építőművészet Junior különdíjat támogatta. A közönségdíjakat az Építészfórum-mal közösen adta át Böröcz Sándor.


Díjazottak

A Bedécs Sándor különdíjat kapta: A MÜPA VIP szalon világító mennyezeti installációjának megújítása, a pályázatot benyújtotta: S39 Hybrid Design
A Borz Kováts Sándor különdíjat kapta: Wind Light – Egyedi, 3D-nyomtatott collectible design lámpa, a pályázatot benyújtotta: Salamon Dávid
A Borz Kováts Sándor Ifjúsági különdíjat kapta: LightWave – Beltéri világítótestek, a pályázatot benyújtotta: Harangozó Zsófia
A Fénytechnikai-tervezés különdíjat kapta: M3 Deák Ferenc tér metróállomás világítási megoldásai, a pályázatot benyújtotta: Csapó Balázs, Gurdon Balázs, Cserháti László
A Provim Mesterdíjat és a Magyar Építőművészet különdíjat kapta: Minden Egy, a pályázatot benyújtotta: Harcos Andrea
A Magyar Építőművészet Junior különdíjat kapta: A fény origamija, a pályázatot benyújtotta: Gyémánt Ádám Dániel, Horváth Marcell, Deme Kevin Szabolcs
A Közönségdíjat kapta Építészeti világítás kategóriában: Fény és illúzió, Bosch Rexroth Cu.Be digitális élményközpont (2023), a pályázatot benyújtotta: Viador Átrium Group
A Közönségdíjat kapta Fényművészet kategóriában: A fény geometriája, a pályázatot benyújtotta: NagyMolnár
Junior Közönségdíjat kapta: A Nap tánca, a pályázatot benyújtotta: Koza Petra.


Művészet és technika találkozás – helyszín: Kálmán Imre Teátrum

A pályázat egyedülállóságát és a díjátadó különlegességét az alkalomról-alkalomra kiválasztott helyszín hangsúlyozza. Idén a Kálmán Imre Teátrumban került sor a győztesek kihirdetésére. Akik részt vettek a díjátadó esten átélhették a tradíció és az innováció találkozásának érzését. Egy semmi máshoz nem hasonlítható élmény született, ami nem csak a díjazottaknak, hanem a vendégeknek is emlékezetes marad.


Színházi előadással fűszerezett díjátadó – az Élőkép Színház produkciója

A Fény Mestere díjátadó szervezésében a Lisys-Project Kft. szándékosan törekszik arra, hogy eltérjen más szakmai díjak átadóitól. Ez elmúlt alkalmak hagyományait követve most is inkább egy kötetlen hangulatú meet up-ra hasonlított az est, ahol a vendégek bármikor felállhattak kávézni. Aki már többször vett részt a nívódíj átadóján, meg sem lepődött, hogy az est kulturális csemegét is tartogatott: az Élőkép Színház egyedi, „Köztes térben” című előadását is megtekinthették a jelenlévők. A társulat látvány alapú, filozofikus, önismeretre ösztönző előadásaiban a láthatatlan világot igyekszik megragadhatóvá és átélhetővé tenni. Ezúttal egy lélek útját követhették végig a nézők a halál és a születés közötti túlvilági térben a Lelkünk útja c. könyv inspirációjára.


Támogatók

A Griven az építészeti világítás egyik, nemzetközileg is meghatározó szereplője, egyben évek óta támogatója a nívódíjnak. Szintén évek óta támogató partnerként, egyben különdíj adományozóként van jelen a díj életében a Provim Kft. Idén együttműködő partnerként csatlakozott a Zsolnay Fényfesztivál is, ami egyértelműen megmutatkozott a Fényművészet kategóriába érkező pályázatok színvonalán és magas számán.

A Fény Mestere 2024 világítástervezési pályázatra és a Junior Master of Light 2024 hallgatói pályázatra beérkezett pályaművek, valamint a díjátadón készült fotók megtekinthetők a díj honlapján, a www.afenymestere.hu oldalon.