Pályázó(k): Viador Átrium Group

A pályázat címe: Fény és illúzió, Bosch Rexroth Cu.Be digitális élményközpont

Megvalósulás éve: 2023

Rövid összefoglaló: 

A CU.BE (CUstomer BEnefits) innovációs élményközpont szellemisége a legújabb technológiai vívmányok bemutatására, a közös gondolkodásra és az innováció elősegítésére irányul. A hely egyszerre működik digitális élményközpontként és innovatív térként. A tervezők, az alkotási folyamat során kiemelten figyeltek a formákra, színvilágra, anyaghasználatra, világítástechnikai megoldásokra, hogy valóban egy minden ízében digitális élményközpontot hozzanak létre.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

A CU.BE (CUstomer BEnefits) innovációs élményközpont szellemisége a legújabb technológiai vívmányok bemutatására, a közös gondolkodásra és az innováció elősegítésére irányul. Egyszerre szolgál digitális élményközpontként és innovatív térként, ahol a negyedik ipari forradalom vívmányait nemcsak bemutatják, hanem az ügyfelek, szakemberek és diákok számára kipróbálhatóvá és érthetővé is teszik.

A központ szándékosan lepuhított, meleg fénnyel barátságos atmoszférát adó fogadóteréből egy ipari kapun keresztül jutunk be a fekete időfolyosóra, amin a négy nagy ipari forradalmat megismerve haladhatunk végig. A folyosó terében az állomásokat alkotó fénycsíkok adják csak a világítást, amelyek a fekete tükörüvegfallal teremtik meg a végtelen, határok nélküliség illúzióját és adnak egy fiktív dimenziót a térnek. Nagy kihívást jelentett, hogy a csíkok vastagsága minden szögben azonos mértékben jelenjen meg a különböző beépítési változatokban: falba és padlóba süllyesztve, mennyezetről függesztve valamint ezek találkozásai.

A sötét, misztikus térből a cég profilját bemutató innovatív eszközöket felsorakoztató bemutató helyiségbe jutunk, ahol látogatók ki is próbálhatják az eszközöket. A kiállító és oktató teret egy nagyméretű üvegfal választja el, amelyen a kapcsolható okos fólia két oldalról vetíthető, ennek installálása nagy figyelmet igényelt, mert a projektorok képe az ellenkező oldalon jelenik meg.

Az egész oktató és élményközpont jellegét definiálja a digitális világra jellemző négyzetes motívumok megjelenése. Ebbe a formavilágba tökéletesen illeszkednek a világítótestek is, melyek szintén a digitális, ipari jelleget erősítik.

Poster:

Poster 01.