Alkotó: Harangozó Zsófia

A pályázat címe: LightWave – Beltéri világítótestek

Megvalósulás státusza: kísérleti modellek

Rövid összefoglaló: 

A természetes geometriájú, napfény által inspirált beltéri világítótestek célja, hogy mesterséges környezetünket természetes formákkal ötvözzék. Az üvegből készült lámpatestek láthatóvá teszik a fény hullámtulajdonságait, hogy jó közérzetet biztosítva otthonos környezetet teremtsenek.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

Tervezésmódszertani kísérletem célja olyan beltéri világítótestek létrehozása, amelyek formáit a természet geometriája és a természetes napfény inspirálta. Az üvegből készült, lágy vonalú lámpatestek otthonos környezetet teremtenek és egyben térplasztikaként is debütálnak. Az üveg szabad alakításával egyedire szabott világítótestek a fény hullámtulajdonságait kívánják fizikailag megfoghatóan megjeleníteni. Ehhez a fény kísérleti társtervezővé vált, hogy harmonikusabb életérzést hozzon a mindennapi lakásbelsőkbe.

Mindez egyszerre játék és valamelyest szükségszerűség is, hiszen egyre több időt töltünk otthonainkban. Az első pandémiás időszak alatt biológiai óránk felborult, és sok órát időztünk esti munkavégzéssel. Nem elhanyagolható tehát a fény intenzitása, esztétikai dimenziója és hatása a pszichológiai komfortérzetünkre.

Formatervezőként egyre inkább feladatomnak érzem a természetes és mesterséges fény egészséges arányából származó beltéri tárgyak tervezését. Olyanokét, amik funkcionalitásukon és a korszellem tükrözésén túl közérzetünkre és a lelkünkre is pozitív hatást fejthetnek ki.