Tavaly év végén 6. alkalommal írta ki a Lisys-Project Kft. A Fény Mestere világítástervezési pályázatot. Az elmúlt évek tapasztalatairól és az újdonságokról az ötletgazdát, a Lisys-Project Kft. ügyvezetőjét, Böröcz Sándort kérdeztük.

Kérdező: A díj túl van a díjak életében vízválasztónak számító 5. alkalmon, és idén 6. alkalommal is meghirdették. Ezt bátran nevezhetjük sikernek.
B.S.: Igen, én is sikerként tekintek a pályázatra. Amikor 2015-ben elhatároztam és tulajdonos társammal egyetértésben megalapítottam A Fény Mestere nívódíjat, még én sem tudtam, hogy mire számíthatok majd. Egy nagyon erős belső indíttatás dolgozott bennem, hogy a rendelkezésre álló eszközeimmel tegyek valamit azokért a tervezőkért, szakemberekért, akik a fénnyel, világítással csodákra képesek. Akkor még nem sejtettem, hogy mennyi társ-terület fog bevonódni, mennyi érdeklődésre tart majd ez a kezdeményezés számot.

Kérdező: Eddig talán soha nem kérdezték meg, de milyen érzések kísérik végig a pályázatot?
B.S.: A pályázat kiírása előtti időszak nagyon intenzív, hiszen minden apró részletet átbeszélünk kollégáimmal. Egyeztetünk a zsűritagokkal és előkészítjük az esetleges változásokat. Ez az időszak a koncentrációról, aprólékos munkáról szól. A kiírást követő időszak egészen a pályázat benyújtás határidejéig feszült várakozással telik. Ekkor méretik meg a pályázat évről-évre. Bízom benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is magas számú pályázatot bírálhat el a zsűri. Másnaptól kezdve már a díjátadó szervezésére koncentrálunk. …..

Kérdező: Említette a változásokat. Az első kiíráshoz képest sokban módosult pályázat. Mi volt ennek az oka?
B.S.: Mivel a Lisys-Project áll a díj szervezési folyamata mögött egyedül, ezért rugalmasan tudunk reagálni a felvetésekre, egyik évről a másikra meg tudunk valósítani akár strukturális változtatásokat is. A zsűri az évek során ugyan átalakult, de az első perctől kezdve kikértük a szakemberek véleményét, egyeztettünk a lehetőségekről. Az egyik legszembetűnőbb változással épp a mostani kiírásban találkozhattak az érdeklődők. A zsűri felvetésére az elképzelés szerint építészeti világításra alapított pályázatra idén az Építészeti világítás kategória mellett Fényművészet kategóriában is lehet nevezni. Ezen kívül a legutóbbi alkalomra tervezett különleges trófea megjelenését követve idén megújult a logónk és honlapunk is. Szintén újdonság – és nagyon nagy öröm számunkra –, hogy a Zsolnay Fényfesztivállal sikerült együttműködési megállapodást kötnünk. Közös az eltökéltségünk abban, hogy a világításkultúra ügyét előmozdítsuk. A két kezdeményezés, véleményünk szerint, a legjelentősebb a maga nemében, azt reméljük, hogy a közös kommunikációval nemcsak a legszélesebb közönséget szólíthatjuk meg, egymást erősítve „rá tudjuk venni” a még hezitáló pályázójelölteket is. Már nem újdonság, de mindenképpen szeretném kiemelni, hogy a pályázat benyújtása nagyon egyszerű, erről egyrészt minden információ megtalálható a díj honlapján a www.afenymestere.hu oldalon, másrészt ott pár kattintással be is lehet adni a pályázatokat.

Kérdező: A sok változás miatt nem fél, hogy a díj veszít a színvonalából, elriasztja a pályázókat?
B.S.: Ez meg sem fordult a fejemben, sőt, épp ellenkezőleg. A mostani változtatással még könnyebben lehet pályázni, ezen felül a két fődíj megduplázza a pályázók esélyeit. Minden alkalommal, amikor lezárul egy pályázati időszak, kollégáimmal értékeljük az összegyűjtött tapasztalatokat, újra-olvassuk a beérkezett leveleket, észrevételeket, javaslatokat, kikérjük a szakmai zsűri véleményét. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert minden zsűritagunk szívügyének tekinti a pályázatot. Meggyőződésem, hogy ugyanazt az elkötelezettséget érzik a pályázat legfőbb célja iránt, mint én magam, és ezért személy szerint végtelenül hálás vagyok. Minden Tőlük érkező javaslatot több körben egyeztetünk és a teljes támogatást kapó felvetés megvalósításáért mindent megteszünk. Ez garantálja, hogy nem csorbul a pályázat szakmaisága, hogy pályázat felépítése pedig lehetővé teszi, hogy a legszélesebb szakmai közönség is megtalálja a számításait.

Kérdező: Mi az, ami nem változik, de nagy jelentőséggel bír?
B.S.: Talán a legjelentősebb, hogy a szakmai zsűri összetétele szinte alig változott. Somogyi Krisztina, Botzheim Bálint, Farkas János, Göde András, Kertész András és Szász László újra elfogadta felkérésemet, Bányai Tamást munkája huzamosabb időre külföldre szólította, így ő idén nem vesz részt a munkában. A zsűri a tavalyi győztest képviselő Nagy Andrással lett teljes.
Nem változott, hogy akár alkotóközösségek is pályázhatnak, illetve, hogy kizárólag megvalósult alkotásokkal lehet pályázni. A kezdetek óta az ERCO támogatásával kiírjuk a Junior Master of Light hallgatói pályázatot. Évek óta különdíjat támogat a MABE, az MMK ELT, a Provim, valamint a régi-új Magyar Építőművészet. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy a világítástervezés egy-egy fontos aspektusát kiemeljék és díjazzák. Az Építészfórum által támogatott Közönségdíj megteremti a véleményformálás lehetőségét a laikus fény-kedvelő közönségnek is. Amit még itt kiemelnék, hogy a hasonló szakmai díjak átadó ünnepségeihez képest, mi évek óta arra törekszünk, hogy a díj átadója egy kötetlen meet-up legyen, ahol ugyan szakamberek találkoznak, de olyan közegben, ami szakmai kapcsolatokon túl az emberi kapcsolatokat is építi. Ez személy szerint is nagyon fontos számomra.

Kérdező: Utolsóként, kérem, hogy a fontos dátumokat emelje ki azon olvasóink számára, akiknek felkeltettük érdeklődését!
B.S.: Minden információ megtalálható a www.afenymestere.hu oldal kezdőlapján. A felmerülő kérdéseket az info@afenymestere.hu emailcímre várják kollégáim.
A pályázatok beadási határideje: március 15. 24:00.
Közönségszavazás: március 22-30. között
A short list-re kiválasztott pályázatok publikálása: április 2-ig.
Díjátadó: április 30.