A Fény Mestere világítástervezési nívódíj visszatérő bemutatkozási lehetőség mindazoknak, akik a világítás területén kimagaslót alkotnak évről-évre.

Az immár 6. alkalommal kiírt pályázat idén először ad lehetőséget a pályázatok 2 külön kategóriában történő nevezésére, így is jól mutatva a díj fejlődésének ívét.

Az Építészeti Világítási Nívódíjra azokat az építészeti munkákhoz, épített környezethez kötődő pályázatok várják, amelyek az alábbiak valamelyikében egyedülálló megoldást mutatnak be:

  • meghatározó tényezővé teszik a fényt és/vagy a világítást az épített környezet részeként
  • integráló gondolkodásmóddal az építészeti tér és a fény egymást támogató, inspiráló egységgé válik
  • építészeti térben megjelenő világítási eszköz vagy tárgy, melynek szerepe hangsúlyos az építészeti tér egységének megteremtésében, a tér funkciójának kiteljesítésében
  • újfajta, magasabb minőséget célzó tervezési módszert alkalmaznak
  • a világítás és/vagy a fény használatának új szakmai szemléletét mutatják fel
  • olyan alkotás, mely a komplex tervezési folyamat akár egy kis részletében a fentiek bármelyikét létrehozza

A Fényművészeti Nívódíjra az alábbi szempontok valamelyikének megfelelő alkotásokkal lehet pályázni:

  • új, saját fejlesztésű, művészi ihletésű világítási eszköz vagy világításban használható tárgy, technológia, mely a tárgy és a fény/világítási kapcsolatában új szemléletet mutat fel
  • bármely, már létező világító eszköz vagy berendezés újszerű használata oly módon, hogy a használatnak újszerű, élménynövelő ereje legyen
  • minden olyan egyedi fényművészeti alkotással, ami nem pályázható az Építészeti Világítás kategóriában

Fontos, hogy a 2 kategóriában pályázni kizárólag 2022 vagy 2023 során Magyarországon megvalósult projekttel, alkotással, eszközzel lehet. Egy pályázó több, de maximum 3 pályaművet nyújthat be. A pályázat lehetőséget ad legfeljebb 3 fős alkotóközösségek indulására is. A pályázatok benyújtására a www.afenymestere.hu honlapon keresztül van lehetőség március 15-ig. Az oldalon minden, a pályázatra vonatkozó információ pár kattintással elérhető.

A Fény Mestere 2024 Nívódíjjal egyidejűleg került idén is kiírásra a Junior Master of Light pályázat. A hallgatói világítástervezési díjjal a Lisys-Project Kft. (alapító) és az ERCO (támogató) azoknak a hallgatóknak a tevékenységét, alkotómunkáját kívánja elismerni, akik gondolataikkal, újító ötleteikkel, világítási terveikkel, a megszokottól eltérő szemléletükkel hozzájárulhatnak a hazai világításkultúra fejlődéséhez. A Junior Master of Light-ra nem elvárás 100 szónál hosszabb pályázati dokumentáció, viszont legalább olyan terjedelem szükséges, amely lehetővé teszi a pályamű részletes bemutatását.

A pályázatot támogató partnereknek köszönhetőn számos különdíj is átadásra kerül az április végére tervezett díjátadón a két kategória nívódíján, valamint a Junior Master of Light-on felül. Különdíjat támogat a régi-új Magyar Építőművészet, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata, a Provim Kft. és a Magyar Belsőépítész Egyesület. A szavazáson alapuló Közönségdíj az Építészfórummal együttműködve valósul meg.

A benyújtott pályaművek automatikusan indulnak a Közönségdíj-ért, valamint a Különdíjakért, nincsen szükség külön jelölésre vagy a pályázati anyag többszöri feltöltésére. Egy pályázat így több díjat is nyerhet.