Pályázó(k): Ungvári Csilla – Szenes Design Studio

A pályázat címe: Jégvilág Sarki fény

Megvalósulás éve: 2023

Rövid összefoglaló: 

Az állatkert új bővítése jégvilág témát kapott, amelyhez tartozott egy a látogatók számára kialakított étterem. A jégvilág témakör a sarki fény belsőépítészeti vízióját hozta magával, amely alapjául szolgált a koncepciónak.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

Az állatkert új bővítése jégvilág témát kapott, amelyhez tartozott egy a látogatók számára kialakított étterem. A jégvilág témakör a sarki fény belsőépítészeti vízióját hozta magával, amely alapjául szolgált a koncepciónak. Bútorzatban a jeges, gleccseres megjelenést tartotta szem előtt, míg világítás technikailag a sarki fény csodálatos látványvilágát.

„Sarki fény leírása: Aurora borealis, vagy aurora australis. Az Északi és Déli sarknál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség. Késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg.”

Belsőépítészeti átfogalmazása:
Íves vonalban vezetett, mennyezetről lelógó RGB LED fénycsövek színátmenetes programozott fény játéka, amely megidézi ezt a jelenséget rá jellemző színekben zöldtől a liláig.

Izgalmas feladat volt egy tematikus tér és annak világítási rendszerét, megálmodni, létrehozni.
1050db, 50 mm-es átmérőjű, opálburás, egyedi LED chipenként programozható LED csövet használtunk 80 mm-es osztásközzel telepítve, melyek szabálytalan íves vonalvezetése még jobban felerősíti az Aurora borealis véletlenszerű fény-játékát. A LED csövek rendszere szabadon programozható, így akár többféle égi jelenség is megjeleníthető a későbbiekben. A rendszer kiépítése és programozása nagy kihívást jelentett, mivel több, mint 50640 LED pontot kellett kezelni.

Étteremről lévén szó, figyeltünk arra is, hogy minden asztalhoz legyen fehér világítás is, hogy az ételek természetes színe megmaradjon, a színes fényvisszaverődések az ételeken ne okozzanak esetleg rosszullétet. Ehhez fekete színű, a térbe belesimulva szinte alig észrevehető, hosszúkás hengeres függesztett lámpatesteket használtunk a vendégek asztalaihoz pozicionálva. 

Poster:

Poster 01.

Videó: