Különdíjak

A díj megalapítása óta

több szervezet is felismerte a kezdeményezés jelentőségét.

Különdíjat támogat a KÉSZ Csoporthoz tartozó Provim Kft. (Provim Mesterdíj), a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata (Fénytechnikai-tervezés különdíj), a Magyar Építőművészet folyóirat (Magyar Építőművészet különdíj), és két különdíj (Bedécs Sándor különdíj, Borz Kováts Sándor különdíj) támogatásával csatlakozott A Fény Mestere kezdeményezéshez a Magyar Belsőépítész Egyesület is. Minden, a Fény Mestere Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül automatikusan pályázik az összes különdíjra is.

A nívódíjat évről-évre egy olasz világítástechnikai cég, a Griven is támogatja, ami szélesebb nemzetközi kaput nyithat a legjobb pályaműveknek.

Az ERCO támogatásával évről-évre elindul a hallgatói ötleteket váró Junior Master of Light. Az oktatás a „fényesebb” jövő kulcsa. A Junior pályázat lehetőséget ad azon hallgatók szakma előtti bemutatkozására, akik már tanulmányaik alatt felismerik a fény- és világítástervezés építészetben és a társszakmákban, a tárgy- és design-tervezében betöltött kiemelt szerepét.

Provim Mesterdíj - a Provim Kft. támogatásával

Miért csatlakozott a Provim Kft. különdíj támogatásával a pályázathoz?

Nem csak Magyarországon, hanem a Világ bármely pontján egyre jobban felértékelődik a szakági/szakipari munka jelentősége. az innovatív műszaki megoldások, a szakmai tudás és a környezettudatos megoldások. A Fény Mestere díj pont ezekre koncentrál, ezeket az aspektusokra helyezi a hangsúlyt, ahogy a Provim Kft. is a mindennapi munkában. Büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk ebben a remek programban és tudjuk inspirálni a piaci szereplőket erre a magatartásra. Beleértve a vállalkozói és a megrendelői oldalt egyaránt.

A benyújtott pályázatok közül hogyan kerül kiválasztásra a különdíj győztese?

Az értékelési szempont olyan objektív elveket tartalmaz, amik meghatározzák egy projekt vagy egy sazkági cég sikerességét. Számít a mérnöki munka, a hozzáadott érték, a környezettudatos és gazdaságos megvalósítás, valamint az innováció. Mi azt gondoljuk, hogy azok a munkák sikeresek, amelyek olyan értéket képeset ktermteni, ami időtálló. Nyilván a technika rohamosan fejlődik. napról napra jönnek új megoldások, de mi hiszünk abban, hogy lehet hosszú távon is értéket teremteni.

Minden, a Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Provim Mesterdíjra is.

Fénytechnikai-tervezés különdíj - az MMK ELT támogatásával

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) egyrészről a kamarai törvény által meghatározott köztestület, amely a hatályos jogszabályoknak megfelelő építés-igazgatási (hatósági jellegű) feladatokat is ellát, másfelől egy szakmai közösség, mely hagyományt, értéket képvisel és értéket teremt.

Az Elektrotechnikai Tagozata (ELT) – mint szakmai szervezet – a különdíj támogatásával is meg kívánja mutatni a világítástechnika-, és a magas szintű mérnöki tevékenység melletti elkötelezettségét.

Az MMK ELT különdíj elnyerésének értékelési szempontjai:

  • Milyen az építészeti-, belsőépítészeti elképzelés és a választott világítási berendezés / megoldás összhangja műszaki szemmel?
  • Az alkalmazott világítástechnikai eszközök / megoldások mennyire korszerűek, környezetbarátok, racionális energia felhasználásúak?
  • Milyen a világítási berendezés / megoldás terveinek színvonala, kidolgozottsága?
    Mennyire egyezik a megvalósult világítási berendezés / megoldás a tervekkel?
    Milyen színvonalú a kivitelezés szakmai szemmel?
  • Mennyire harmonizál a világítási berendezés / megoldás a környezettel?

Minden, a Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Fénytechnikai tervezés-különdíjra is.

Magyar Építőművészet különdíj - a Magyar Építőművészet folyóirat támogatásával

A régi-új Magyar Építőművészet a Magyar Építőművészek Szövetsége kiadásában megjelenő, több mint 110 éves múltra visszatekintő rangos szakmai, kulturális folyóirat. A hazai építészet kiemelkedő alkotásainak bemutatása mellett, összességében immár 4000 oldalnyi építészetelméleti melléklettel, időről időre építészeti fotó, kritika és esszépályázatok szervezésével mozdítja előre az építészet ügyét. A lap hirdetésektől mentes belívekkel, művészi fotókkal, irodalmi igényű szövegekkel, angol nyelvű összefoglalókkal jelenik meg. A fény mindig is az építészet fontos eleme volt, anyagtalan mivolta ellenére különleges szerepet játszik a téralakításban, az építőanyagokkal egyenrangúvá nemesül. A 21. században technikai eszközeink tárháza segít, hogy a fény még többet adjon hozzá az építészet és a társművészetek szinergiájához.

A Magyar Építőművészet folyóirat különdíjjal kívánja felhívni a figyelmet a fény jelentőségére az építészetben. Azokat a pályaműveket jutalmazza, amelyek a mai kor technikai lehetőségeit használva a fénnyel önálló építészeti, vizuális művészeti minőséget hoznak létre.

Minden, a Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Magyar Építőművészet különdíjra is.

Borz Kováts Sándor különdíj - a Magyar Belsőépítész Egyesület támogatásával

A Magyar Belsőépítész Egyesület független szervezet, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését.

A MABE által támogatott Borz Kováts Sándor különdíjjal a tárgytervezők munkáját kívánják elismerni. Borz Kováts Sándor (1940-1973) belsőépítész tervezés mellett tárgyakat tervezett és kivitelezett, többek között a közkedvelt lámpacsaládot, melyet „borz” lámpákként emlegettek.

A pályázatokat a MABE vezetősége zsűrizi: Kiszely Mária, Lukács Zsófia, Baliga Kornél, Márton László Attila, Láng Judit és Szenes István hozzák meg a döntést a győztes alkotásról.

Minden, a Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Borz Kováts Sándor Különdíjra is.

Bedécs Sándor különdíj - a Magyar Belsőépítész Egyesület támogatásával

A Magyar Belsőépítész Egyesület független szervezet, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését.

A Bedécs Sándor különdíjjal a MABE a belsőépítészetben használt kiemelkedő világítástechnikai megoldásokat kívánja díjazni, melyek az adott belsőépítészeti térnek szerves részeként jelennek meg. Bedécs Sándor (1929-1981) a maga idejében a legjobbak közé tartozott, nagy középületek – Budai Vár, szállodák, színház, irodahozak, kórházak, valamint kiállítások – tervezése fűződnek a nevéhez. műtermében fiatalokat tanított főiskola előtt és után, többek között a MABE előző és mostani elnökeit is Szenes Istvánt és Láng Juditot.

A pályázatokat a MABE vezetősége zsűrizi: Kiszely Mária, Lukács Zsófia, Baliga Kornél, Márton László Attila, Láng Judit és Szenes istván hozzák meg a döntést a győztes alkotásról.

Minden a Fény Mestere Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Bedécs Sándor különdíjra.

Közönségdíj - a Lisys-Project Kft. és az Építészfórum támogatásával

A benyújtott pályaművek automatikusan indulnak. A Közönségdíjért és a különdíjakért nincs szükség külön jelölésre vagy a pályázati anyag többszöri feltöltésére. Egy pályázat több díjat is nyerhet, azaz pl. a kategória Nívódíját, a Közönségdíjat és bármely különdíjat is egy adott évben.

A Közönségdíjat az a pályázó kapja, akinek a pályaműve összesítve a legmagasabb pontszámot kapja a www.afenymestere.hu és a www.epiteszforum.hu oldalakon kialakított online szavazási felületen.

Elérhetőség

info@afenymestere.hu

1142 Budapest, Tengerszem u. 78.

Hírlevél