Bedécs Sándor Különdíj – A Magyar Belsőépítész Egyesület támogatásával

A Magyar Belsőépítész Egyesület független szervezet, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését.

Bedécs Sándor különdíjjal a MABE a belsőépítészetben használt kiemelkedő világítástechnikai megoldásokat kívánja díjazni, melyek az adott belsőépítészeti térnek szerves részeként jelennek meg. Bedécs Sándor (1929-1981) a maga idejében a legjobbak közé tartozott, nagy középületek – Budai Vár, szállodák, színház, iroda házak, kórházak, valamint kiállítások – tervezése fűződnek a nevéhez. Műtermében fiatalokat tanított Főiskola előtt és után, többek között a MABE előző és mostani elnökeit is Szenes Istvánt és Láng Juditot.

A pályázatokat a MABE vezetősége zsűrizi: Kiszely Mária, Lukács Zsófia, Baliga Kornél, Márton László Attila, Láng Judit és Szenes István hozzák meg a döntést a győztes alkotásról.

Minden a Fény Mestere Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Bedécs Sándor különdíjra.

Borz Kováts Sándor Különdíj – a Magyar Belsőépítész Egyesület támogatásával

A Magyar Belsőépítész Egyesület független szervezet, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését.

A MABE által támogatott Borz Kováts Sándor különdíjjal a tárgytervezők munkáját kívánják elismerni. Borz Kovács Sándor (1940-1973) belsőépítész tervezés mellett tárgyakat tervezett és kivitelezett, többek között a közkedvelt lámpacsaládot, melyet „borz” lámpákként emlegettek.

A pályázatokat a MABE vezetősége zsűrizi: Kiszely Mária, Lukács Zsófia, Baliga Kornél, Márton László Attila, Láng Judit és Szenes István hozzák meg a döntést a győztes alkotásról.

Minden, a Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Borz Kováts Sándor Különdíjra is.

 

Fénytechnikai tervezés-különdíj – Az MMK Elektrotechnikai Tagozatának támogatásával

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) egyrészről a kamarai törvény által meghatározott köztestület, amely a hatályos jogszabályoknak megfelelő építés-igazgatási (hatósági jellegű) is feladatokat ellát, másfelől egy szakmai közösség, mely hagyományt, értéket képvisel és értéket teremt.

Az Elektrotechnikai Tagozata (ELT) – mint szakmai szervezet – a különdíj támogatásával is meg kívánja mutatni a világítástechnika-, és a magas szintű mérnöki tevékenység melletti elkötelezettségét.

Az MMK ELT különdíj elnyerésének értékelési szempontjai:

  • Milyen az építészeti-, belsőépítészeti elképzelés és a választott világítási berendezés műszaki megoldásának összhangja?
  • Az alkalmazott világítástechnikai eszközök mennyire korszerűek, környezetbarátok, racionális energia felhasználásúak?
  •  Milyen a világítási berendezés terveinek színvonala, kidolgozottsága?
  • Mennyire egyezik a megvalósult világítási berendezés a tervekkel?
  • Milyen színvonalú a kivitelezés?
  • Mennyire harmonizál a világítási berendezés a környezettel?

Minden, a Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Fénytechnikai tervezés-különdíjra is.

 

Provim Mesterdíj – a Provim Kft. támogatásával

Nem csak Magyarországon, hanem a Világ bármely pontján egyre jobban felértékelődik a szakági/szakipari munka jelentősége. Az innovatív műszaki megoldások, a szakmai tudás és a környezettudatos megoldások. A Fény Mestere díj pont ezekre koncentrál, ezeket az apsektusokra helyezi a hangsúlyt, ahogy a Provim Kft. is a mindennapi munkában. Büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk ebben a remek programban és tudjuk inspirálni a piaci szereplőket erre a magatartásra. Beleértve a vállalkozói és a megrendelői oldalt egyaránt.

A benyújtott pályázatok közül hogyan kerül kiválasztásra a különdíj győztese?

Az értékelési szempont olyan objektív elveket tartalmaz, amik meghatározzák egy projekt vagy egy szakági cég sikerességét. Számít a mérnöki munka, a hozzáadott érték, a környezettudatos és gazdaságos megvalósítás, valamint az innováció. Mi azt gondoljuk, hogy azok a munkák sikeresek, amelyek olyan értéket képesek teremteni, ami időtálló. Nyilván a technika rohamosan fejlődik, napról napra jönnek új megoldások, de mi hiszünk abban, hogy lehet hosszú távon is értéket teremteni.

Minden, a Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Provim Mesterdíjra is.

Magyar Építőművészet különdíj – A régi-új Magyar Építőművészet támogatásával

A régi-új Magyar Építőművészet a Magyar Építőművészek Szövetsége kiadásában megjelenő, több mint 110 éves múltra visszatekintő rangos szakmai, kulturális folyóirat. A hazai építészet kiemelkedő alkotásainak bemutatása mellett, összességében immár 4000 oldalnyi építészetelméleti melléklettel, időről időre építészeti fotó, kritika és esszépályázatok szervezésével mozdítja előre az építészet ügyét. A lap hirdetésektől mentes belívekkel, művészi fotókkal, irodalmi igényű szövegekkel, angol nyelvű összefoglalókkal jelenik meg. A fény mindig is az építészet fontos eleme volt, anyagtalan mivolta ellenére különleges szerepet játszik a téralakításban, az építőanyagokkal egyenrangúvá nemesül. A 21. században technikai eszközeink tárháza segít, hogy a fény még többet adjon hozzá az építészet és a társművészetek szinergiájához.

A Magyar Építőművészet folyóirat különdíjjal kívánja felhívni a figyelmet a fény jelentőségére az építészetben. Azokat a pályaműveket jutalmazza, amelyek a mai kor technikai lehetőségeit használva a fénnyel önálló építészeti, vizuális művészeti minőséget hoznak létre.

Minden a Fény Mestere Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Magyar Építőművészet különdíjra.