2021-ben ötödik alkalommal írta ki a Lisys-Project Kft. A Fény Mestere – Master of Light pályázatot, aminek a díjátadó rendezvénye az év egyik legjelentősebb világítástechnikai eseménye volt.

Nívódíj
A Lisys-Project Kft. 2015-ben a Fény Nemzetközi Éve alkalmából alapította – a komoly szakmai elismerés mellett pénzjutalommal is járó „A Fény Mestere – Master of Light” Nívódíjat. Ahogy minden eddigi alkalommal, az ERCO által támogatott Junior Master of Light hallgatói pályázat szintén kiírásra került.

Díjazottak
A Fény Mestere – Master of Light 2021 Nívódíjat kapta: Iris 2021 című pályázat
a pályázatot benyújtotta: Adorján Zalán, Nagy András, Terkál Róbert

A Fény Mestere – Master of Light 2021 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesültek:

 • Etele Cinema pixelvezérelt design világítási rendszere című pályázat, a pályázatot benyújtotta: Besnyő Dániel, Czingáli Zoltán, Geltz Gergő
 • +;- 2020 című pályázat, a pályázatot benyújtotta: Soltész Péter, Gettó József
 • Panoptica című pályázat, a pályázatot benyújtotta: Hegyi Fanni, Szakács Zalán
 • Blass Nova című pályázat, a pályázatot benyújtotta: Danczkay Péter

Junior Master of Light 2021 hallgatói díjat kapta: Inverted Lamp című pályázat, a pályázatot benyújtotta: Evgenii Zhuchenko

A Junior Master of Light 2021 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesült: Zero Lamp című pályázat, a pályázatot benyújtotta: Soltész Edit és Sánta Dóra

Összetett díjazás
A Nívódíj győztese a művészi díjtárgyon és elismerő oklevélen felül a Lisys-Project Kft. felajánlásából 1 000 000 forintot nyert, míg a hallgatói díj győztese az ERCO felajánlásából egy nagy presztízsű, több napos németországi szakmai utazáson vehet részt.

Szakmai alapú döntés
A zsűri a Nívódíjra beérkezett pályázatok közül ötöt, a hallgatói pályázatok közül kettőt juttatott a döntőbe. Az est szakmai programja a döntősök 5 perces prezentációja volt, illetve az azt követő kérdezz-felelek. Ez lehetőséget adott a zsűrinek és a közönségnek egyaránt, hogy a pályázatokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ kapjanak. A zsűri ezt követően elvonult és több mint 1 órás tanácskozás után, hozta meg döntését.

A Nívódíjra beérkezett pályázatokat a kiírótól független, 7 tagú szakmai zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak (ABC sorrendben):

 • Bányai Tamás, színházi világítástervező
 • Botzheim Bálint, építész
 • Göde András belsőépítész, a zsűri elnöke
 • Jánosi András, lámpatervező
 • Kertész András DLA, építész
 • Somogyi Krisztina, vizuális intelligencia-kutató, építészet kritikus
 • Szász László DLA, építész

Különdíjak
A pályázathoz több különdíjat támogató szervezet, cég is csatlakozott, ami azt jelzi, hogy egyre többen ismerik fel kezdeményezés fontosságát és állnak be mögé. A támogatói együttműködések szerepe kettős: egyfelől felhívják a figyelmet a világítás fontosságára, másfelől új csatornákat nyitnak és így minél szélesebb szakmai körökhöz juthat el ez az üzenet.

A Magyar Belsőépítész Egyesület a Bedécs Sándor és a Borz Kováts Sándor Különdíjakat, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai-tervezés Különdíjat, a Provim Kft. a Provim Mesterdíjat, a Magyar Építőművészet folyóirat a Magyar Építőművészet Különdíjat és Magyar Építőművészet Junior Különdíjat támogatta, és saját szakmai zsűrivel választotta ki a különdíja győztesét. Az idei első közönségszavazásban az Építészfórum.hu volt a kiíró partnere.

A MABE által támogatott Bedécs Sándor Különdíjat, valamint
az MMK ELT által támogatott Fénytechnikai-tervezés Különdíjat kapta:
Etele Cinema pixelvezérelt design világítási rendszere című pályamű
a pályázatot benyújtotta: Besnyő Dániel, Czingáli Zoltán, Geltz Gergő
A MABE által támogatott Borz Kováts Sándor Különdíjat, valamint az Építészfórum.hu által támogatott Közönségdíjat kapta:
The Wave – Love Installation by Andrea Harcos című pályamű
a pályázatot benyújtotta: Harcos Andrea
A Provim Kft. által támogatott Provim Mesterdíjat kapta:
Wavefront fényanimáció című pályamű
a pályázatot benyújtotta: Wolkensdorfer Mátyás, Krauth Vera

A Magyar Építőművészet által támogatott Magyar Építőművészet Különdíjat kapta: Armatumentum sorozat című pályamű
a pályázatot benyújtotta: Németh Kassa Gábor
A Magyar Építőművészet által támogatott Magyar Építőművészet Junior Különdíjat, valamint az Építészfórum által támogatott Junior Közönségdíjat kapta:
Inverted lamp című pályamű

Önmagáért beszélő helyszín – Műcsarnok
Akik figyelemmel követik a nemzetközi építészeti-design sajtót, biztosan értesültek róla, hogy a II. Építészeti Nemzeti Szalon részeként a Műcsarnokban a Botzheim Bálint és Böröcz Sándor kurátorok vezetésével, Mátrai Péter zeneszerző és a Healium Decoration közreműködésével, a Lisys-Project támogatása mellett megvalósult FényArchitektúra című installáció elnyerte a BIGSEE Interior Desing Award 2021 Grand Prix-t. Így aki eljött a díjátadóra sejthette, hogy a Lisys-Project és Műcsarnok mostani együttműködése is tartogat meglepetéseket. Az 1. terem hófehér „festővászon” falait felébresztették a fényjátékkal festett képek. Az életre kelt falak között mutatta be egyedül álló Darutánc című produkcióját az Élőkép Színház, és a szakmai tartalmak mellett volt elég tér a kötetlen beszélgetéseknek is. A vendégek idén sem csalódtak.

Támogatók
A Junior Master of Light hallgatói pályázat külhoni kommunikációját az Erdélyi Innovációs Műhely tartotta kézben. A Tungsram és a Griven csatlakozása a támogatókhoz a hazai és a nemzetközi gyártók elköteleződését jelzi.

A Fény Mestere – Master of Light 2021 világítástechnikai pályázatra és a Junior Master of Light 2021 hallgatói pályázatra beérkezett pályaművek, valamint a díjátadón készült fotók megtekinthetők a díj honlapján, a www.afenymestere.hu oldalon.