Sokan tartják, hogy a fény az építészet negyedik dimenziója. Fény nélkül a tér nem érzékelhető, az emberre szabott épületek épp a humánhoz való kapcsolódásukat veszítik el fény nélkül. A Lisys-Project Kft. 2015 óta, a Fény Nemzetközi Éve óta megragad és megteremt minden lehetőséget, hogy a szakma figyelmét erre a megkerülhetetlen tényre irányítsa. Az idei évnek nagy szerepe lehet abban, hogy a jövő mit tartogat a fénnyel tervezők számára.

2019-ben Botzheim Bálint, Böröcz Sándor, Mátrai Péter és a Healium Decoration közös projektjeként a II. Építészeti Nemzeti Szalonon sétálhattak be az érdeklődők a Fény Architektúra című térkísérlet fénnyel megvalósított installációjába. A különleges szekció kiállítás az építészet és a világítás szerves kapcsolódását mutatta be olyan sikeresen, hogy végül a rövid kiállítási idő ellenére is hatalmas sikert aratott, Közönségdíjat kapott.

A kiállítás felkeltette a BigSEE kurátorainak figyelmét is. (A BigSEE egy nemzetközi építészeti és design szervezet, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi építészeti és design eredményeket, és díjazza a kiemelkedő projekteket.) A 2021-ben a Fény Architektúra installáció nagydíjat nyert a BIGSEE Interior Design kategóriájában.

A siker az alkotók szerint a térkísérlet – több érzékszervre ható – komplexitásában, és a tervezéstől elindított először közös gondolkodásban, majd az egymásra épülő folyamatokban megvalósuló közös munkában keresendő. A II. Építészeti Nemzeti Szalonon elnyert közönségdíj, valamint a nemzetközi elismerés a közös alkotói projektben megvalósult fény-mátrixon keresztül egy rövid időre reflektorfénybe helyezte a fény és építészet kiemelten fontos viszonyát. Ugyanakkor legalább ennyire fontos az az évek óta tartó folytonos figyelem, amit A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai nívódíj irányít olyan világítástervezők, építészek, belsőépítészek, tárgytervezők, képzőművészek, iparművészek, elektromos tervezők munkájára, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárulnak a magyarországi világítási kultúra fejlődéséhez.

A 2015-ben elindított kezdeményezés sikerének és szakmai hitelességének záloga a kiemelkedő szakemberekből álló zsűri. A Nívódíj idei szakmai zsűrijének tagjai: Bányai Tamás világítástervező, Botzheim Bálint építész, Farkas János világítástervező, Göde András belsőépítész, a zsűri elnöke, Kertész András DLA építész, Jánosi András lámpatervező, -designer, Somogyi Krisztina, vizuális intelligencia-kutató, építészetkritikus, Szász László, építész.

A törekvés fontosságát mutatja, hogy különdíjak támogatásával csatlakozott az alapító Lisys-Project Kft.-hez a Magyar Belsőépítészek Egyesülete, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata, a KÉSZ Csoporthoz tartozó Provim Kft., valamint a Magyar Építőművészet folyóirat. A kezdeményezés üzenetével az Építészfórum online felületein, a Magyar Építőművészet folyóiratban, valamint az MÉ online felületein folyamatosan találkozhatnak az építész szakma és a társszakmák képviselői, de akár laikus érdeklődők is.

Idén először – szavazással – közvetlenül is véleményt formálhat a hozzáértő közönség. A díj honlapján (www.afenymestere.hu) és Építészfórum honlapján lesz lehetőség pár kattintással voksolni. Az a pályázat, amelyik a legtöbb szavazatot kapja, elnyeri a Közönségdíjat.

Fontos, hogy a szakirányú oktatásban „növekvő” generáció, már az alapvető szakmai tudásanyaggal együtt azt a gondolatot is magába szívja, hogy fény nélkül nincsen építészet, nem létezik térszervezés vagy tárgytervezés. Az ERCO ennek fontosságát felismerve a hazai felsőoktatási intézményekben írta ki hallgatói pályázatát, a Junior Master of Light díjat.

A Nívódíjjal, a hallgatói díjjal és a különdíjakkal kapcsolatban minden információ megtalálható a www.afenymestere.hu oldalon, és folyamatosan kerülnek ki hírek a díj FB oldalára is.

A pályázati kiírás már éles, a pályázatokat 2022. február 6-ig várja a kiíró.