Az idén 5. alkalommal megrendezésre kerülő világítástechnikai Nívódíj kiemelten foglalkozik a világítás építészetben betöltött szerepének tudatosításával. A pályázat elindításakor még a Kiíró maga sem gondolta, hogy hová futhat ki az ötlet.

Megalapítása óta a díj minél több eszközzel próbálja az üzenetét célba juttatni. Az elmúlt évek során tapasztalt, a nem építész vonatkozású pályázók részéről érkező folyamatos érdeklődés emlékeztette az alapítót arra, mekkora szerepe van az életben a „láthatatlanul” is jelenlévő mesterséges – tehát tervezést igénylő – fénynek. Emiatt bővült a pályázható alkotások köre is.

Ez az az üzenet, amit az alapító, Böröcz Sándor a Nívódíjjal közvetíteni szeretne a szakmáknak: egy kreatív gondolat egy tárgytervezés során, vagy akár egy színpadi mű világításában egy innovatív szoftver gondolatot ébreszthet egy következő építészeti projekt világítástervezésében.
És erre már több példa is akad a Nívódíj életében: A Fény Mestere 2015 díj győztese a 4-es metró Újbuda Központ állomás világítástervével az a Bányai Tamás lett, aki első sorban színházi látványtervező. De az East-West Business Center auláját díszítő faformájú installáció alapját A Fény Mestere 2016 díj nyertese, a Lightformer szoftverrel vezérelt Dodekaéder adta. A Healium Decoration által fejlesztett Lightformer szoftver vezérelte az azóta BigSEE nagydíjas, a II. Építészeti Nemzeti szalonon bemutatott Fény Architektúra fényinstallációt is.

A díjjal a Lisys-Project Kft. vezetőjének, Böröcz Sándornak feltett szándéka, hogy figyelmet irányítson a hazai világítási kultúrára. Az elmúlt időszakban egyre több szervezet ismerte fel a kezdeményezés jelentőségét, egyre több támogatót tudhat maga mögött a Nívódíj. Különdíjat támogat a KÉSZ Csoporthoz tartozó Provim Kft. (Provim Mesterdíj), a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata (Fénytechnikai-tervezés különdíj), a Magyar Építőművészet folyóirat (Magyar Építőművészet különdíj), és két különdíj (Bedécs Sándor különdíj, Borz Kováts Sándor különdíj) támogatásával csatlakozott A Fény Mestere kezdeményezéshez a Magyar Belsőépítész Egyesület is. Minden, a Fény Mestere Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül automatikusan pályázik az összes különdíjra is. Idén először a Nívódíjat egy olasz cég, a Griven is támogatja, ami szélesebb nemzetközi kaput nyithat a legjobb pályaműveknek. Ahogy eddig minden alkalommal, az ERCO támogatásával most is elindult a hallgatói ötleteket váró Junior Master of Light. Az oktatás a „fényesebb” jövő kulcsa. A Junior pályázat lehetőséget ad azon hallgatók szakma előtti bemutatkozására, akik már tanulmányaik alatt felismerik a fény- és világítástervezés építészetben és a társszakmákban, a tárgy- és design-tervezében betöltött kiemelt szerepét. További értéke a hallgatói díjnak a nemzetközi kapcsolatok építésének lehetősége, amit az ERCO által felajánlott németországi szakmai út biztosít.

A pályázatokat a Nívódíjra és a Junior Master of Light hallgatói díjra is 2022 február 6. 24:00-ig várják.

Nemcsak a pályázható alkotások körét bővítette ki a Kiíró. Az online szavazáson alapuló közönségdíj létrehozásával szakembereket és laikusokat is bevon a véleményformálásba. A szavazatok leadására a díj honlapján (www.afenymestere.hu) és az epiteszforum.hu oldalon lesz lehetőség február folyamán. Az Építészfórum által támogatott közönségdíjat a legtöbb voksot kapó pályázat nyeri, a beküldő alkotó az oklevelet a márciusi díjátadón veheti át.

Azok, akik valamilyen formában – pályázóként vagy a díjátadón vendégként – a részesei szeretnének lenni A Fény Mestere 2021 kezdeményezésnek, kövessék a díj FB oldalát (https://www.facebook.com/afenymestere.masteroflight).