A közösség ereje

A fény természetes vagy mesterséges, hideg vagy meleg, koncentrált vagy szórt, hangsúlyoz vagy elrejt. A fény mibenlétét leírni szavakkal nem lehet, de tudjuk, hogy befolyással van nappalunkra és éjjelünkre, általa kelnek életre a körülöttünk megtapasztalt világ színei. Érzéseinkre gyakorolt hatását akkor fogjuk fel és kizárólag akkor tudatosítjuk magunkban, amikor épp hiányát szenvedjük. A fény maga a csoda, és akik képesek kiismerni mibenlétét, irányítani folyását, és ez által érzéseket kifejezni, hangulatot kelteni, figyelmet irányítani, azok mind alkotók.

A fénnyel alkotás és az alkotás szabadsága hazánkban még gyerekcipőben jár. Európai viszonylatban a sor végén kullogunk, amikor kizárólag világítástervezéssel foglalkozó cégeket keresünk, amikor olyan fórumot szeretnénk találni, ahol a fény mesterei megoszthatják egymással tapasztalataikat, feltehetik kérdéseiket, együtt gondolkodhatnak.

A Fény Mestere kezdeményezésnek ez a legfőbb szerepe: a színre lépés lehetőségét biztosítja a lappangó kreativitásnak és innovatív megoldásoknak, platformot ad az eszmecseréknek, az álláspontok ütköztetésének és a kivételes munkák közös ünneplésének. A Fény Mestere pályázat apropó mindenkinek, akit foglalkoztat a fény gondolata, hogy megmutassa magát. A díjátadó pedig az ünnep maga, ahol a kivételest, az előre mutatót, az időtálló értéket köszöntjük, azt a látásmódot üdvözöljük, mely jobbá, szebbé, otthonosabbá varázsolja a szürke mindennapokat.

A kezdeményezést a Lisys-Project Kft. indította útjára, amikor 2015-ben a Fény Nemzetközi Éve alkalmából megalapította a díjat, de a széles értelemben vett szakma hamar magáévá tette az alapvetést: szükség van a fénnyel dolgozók összefogásának megteremtésére, szükség van a kiemelkedők munkájának elismerésére, kell egy közösség, amely együtt gondolkodva fejlődik és zárkózik fel Európa élvonalához.  A korábbi évekhez hasonlóan az ERCO idén is a hallgatói pályázat kiírásával, míg több szakmai szervezet különdíjak támogatásával csatlakozott.

ERCO – Junior Master of Light díj
A hallgatói pályázat célja, hogy felhívja a közoktatásban tanuló építész, belsőépítész, épületenergetika és villamosmérnök hallgatók figyelmét arra, hogy a világítás az építészet, a belsőépítészet szerves részét képezi.  Az ERCO inspirálni szeretné a jelentkezőket, hogy bátran gondolkodjanak új világítási megoldásokon, és a világítástervezést az építészeti tervezés meghatározó részének tekintsék. Álláspontja szerint a most felsőfokú tanulmányaikat folytató generáció lesz az, amelyik a legújabb technológiákat hosszútávon alkalmazni tudja majd, ők már kevéssé érintettek a régi  – analóg megoldások – világában, számukra a LED és a digitális világ lesz a meghatározó.

MABE különdíjak
A Magyar Belsőépítész Egyesület független szervezet, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését.

A MABE által támogatott Borz Kováts Sándor különdíjjal a tárgytervezők munkáját kívánják elismerni. Borz Kovács Sándor (1940-1973) belsőépítész tervezés mellett tárgyakat tervezett és kivitelezett, többek között a közkedvelt lámpacsaládot, melyet „borz” lámpákként emlegettek. 

Bedécs Sándor különdíjjal a MABE a belsőépítészetben használt kiemelkedő világítástechnikai megoldásokat kívánja díjazni, melyek az adott belsőépítészeti térnek szerves részeként jelennek meg. Bedécs Sándor (1929-1981) a maga idejében a legjobbak közé tartozott, nagy középületek – Budai Vár, szállodák, színház, iroda házak, kórházak, valamint kiállítások – tervezése fűződnek a nevéhez. Műtermében fiatalokat tanított Főiskola előtt és után, többek között a MABE előző és mostani elnökeit is Szenes Istvánt és Láng Juditot.

MMK ELT által támogatott különdíj
A Magyar Mérnöki Kamara egyfelől  a kamarai törvény alapján  létrehozott köztestület, amely közfeladatokat lát el (elbírál, engedélyez, nyilvántart szakmai jogosultságokat, feladatokat lát el  a műszaki szabályozás, a szabványosítás és a minőségbiztosítás területein), másfelől  érdek- és értékközösség, amely közreműködik a mérnöki tevékenység szakmai és etikai színvonalának emelésében, megbecsülésének elérésében. Szakmai tagozatai a mérnöki tevékenység sokszínűségét fedik le. Az MMK Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai tervezés-különdíj támogatásával is meg kívánja mutatni a világítástechnika és a magas szintű mérnöki tevékenység melletti elkötelezettségét.

Provim Kft. különdíja
Nem csak Magyarországon, hanem a világ bármely pontján egyre jobban felértékelődik a szakági, szakipari munka jelentősége, az innovatív műszaki megoldások, a szakmai tudás és a környezettudatos megoldások. A Provim Mesterdíjjal azt a pályázatot díjazza a különdíjat támogató, amely időtálló értéket is teremt.

Minden a Fény Mestere Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Borz Kováts Sándor különdíjra, a Bedécs Sándor különdíjra, a Fénytechnikai tervezés-különdíjra és a Provim Mesterdíjra is.

A Fény Mestere – Master of Light Nívódíj, a különdíjak és a Junior Master of Light díj részletei és a pályázat beadásához minimálisan szükséges nevezési lap letölthető a hivatalos honlapról: www.afenymestere.hu oldalról.

A pályázatokat február 18-ig várják.

A kiírótól független, építészekből, belsőépítészekből, világítástervezőből és építészet kritikusból álló zsűri a Nívódíjra beérkezett pályázatok közül négyet, míg a hallgatói pályázatok közül kettőt juttatott a döntőbe. Az díjátadó csúcspontja a finalisták rövid prezentációja és az azt követő kérdezz-felelek volt, ami egyaránt lehetőséget adott a zsűrinek és a közönségnek, hogy a felmerülő kérdésekre választ kapjanak, a zsűri ezt követően hozta meg döntését.

A zsűri tagjai voltak (ABC sorrendben)
Bányai Tamás, világítástervező, a 2015. évi győztes pályamű világítástervezője / Botzheim Bálint, építész / Farkas János, világítástervező / Göde András belsőépítész, a zsűri elnöke / Kádár Bálint, építész, a KÉK alapítvány elnöke / Kertész András DLA, építész / Mátrai Erik, a 2017. évi győztes pályamű megalkotója / Somogyi Krisztina, az Építészfórum társ-főszerkesztője, vizuális intelligencia-kutató / Szász László DLA, építész

A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíjjal Jánosi András, Dobrovitz István (LumoConcept), Szüts Nóra és Baló Dániel pályázatát, a Kastélydombi Luther-kápolna szakrális terében lévő világításkoncepciót és lámpacsoportot díjazták.

Az ERCO által támogatott Junior Master of Light 2019 hallgatói díjat Lencsés Andrea kapta Fizikai valóság című pályaművéért, ami egy optikán alapuló kutatás eredményét és a benne rejlő lehetőségeket mutatta be.

A Magyar Belsőépítész Egyesület a Bedécs Sándor és a Borz Kováts Sándor különdíjakat, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai-tervezés különdíjat, a Provim Kft. a Provim Mesterdíjat, a régi-új Magyar Építőművészet folyóirat a Magyar Építőművészet különdíjat támogatta, és saját szakmai zsűrivel választotta ki a győztest.
A díjátadónak a Thália Télikert adott otthont. A kiváló adottságokkal rendelkező belvárosi helyszín a függesztett nézőtér alatt kialakított rendezvényterével különleges térélményt nyújtott a résztvevőknek. Az Élőkép Színház Hullámtér című különleges fény-produkciója a térről és mozgásról mesélt a fény nyelvén.

A Díjazottak
A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíj: Jánosi András (Lumoconcept), Dobrovitz István (Lumoconcept), Szüts Nóra, Baló Dániel (Szakrális lámpacsoport a Kastélydombi Luther-kápolnában)

A Fény Mestere – Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesültek: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei) / Szabó Kristóf és Szász Attila (Space of Sense) / Tóth Bálint (Wolfram Sky)

Junior Master of Light 2019 hallgatói díj: Lencsés Andrea (Fizikai valóság)

A Junior Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesült: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)

Fénytechnikai-tervezés Különdíj: Varga Balázs és Asztalos Nóra (Only with kinetic lights)

Borz Kováts Sándor Különdíj: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei)

Bedécs Sándor Különdíj: Herédi Győző és Selmeczi György (Corvinus Ybl Palota, Kulturális Rendezvénytér világítási rendszere)

Provim Mesterdíj: Kovács Zoltán, Golda János, Rajkai Ferenc (Kollektív Műterem Kft.) (Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont)

Magyar Építőművészet Különdíj: Szabó Kristóf és Szász Attila (KristofLab) (Space of sense)

Magyar Építőművészet Junior Különdíj: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)