Pályázó(k): Salamon Dávid

A pályázat címe: Wind Light – Egyedi, 3d-nyomtatott, collectible design lámpa

Megvalósulás éve: 2023

Rövid összefoglaló: 

A 3d nyomtatott tárgyak készítői a sorozatgyártást próbálják utánozni, a technológiában azonban ott rejlik a digitális kézművesség lehetősége. A hagyományos gyártással összevetve nem szükséges sablonok, öntőformák készítése, így minden egyes elkészült műtárgy formája kissé egyediesíthető.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

A költői design lámpa limitált sorozatban készül, mégis minden példánya egyedi, kihasználva a 3d nyomtatásban rejlő lehetőséget. Megalkotásával arra kerestem a választ, hogyan fordíthatjuk előnyünkre a 3D nyomtatás jellemzőit egy collectible design tárgy esetén?

A 3d nyomtatott tárgyak készítői napjainkban a sorozatgyártást próbálják utánozni, a technológiában azonban ott rejlik a digitális kézművesség, a „digital craft” lehetősége.

A hagyományos gyártással összevetve nem szükséges szerszámok, sablonok, öntőformák készítése, így minden egyes elkészült műtárgy formája kissé egyedi lehet. A lámpa formaterve ezért a természet erőit modellezve született, számítógépes szimuláció segítségével. A szél, a nehézségi erő és az anyag molekulái közötti kölcsönhatás formálta. A „szélfútta” számítógépes modell képkockáit kimerevítem, és azokat egyenként kinyomtatom. Így egymásra nagyban hasonlító, ám mégis teljesen egyedi tárgyakat tudok létrehozni.

A lámpatest alumínium és vörösréz alkatrészek felhasználásával készül, a 3d nyomtatott bura alapanyaga pedig az EU-n belüli, reciklált forrásból érkezik.

 

Poster:

Poster 01.

Videó: