Alkotó: Gothárd Erzsébet

A pályázat címe: Vasútegészségügyi Kft. VI. emeleti Egészségügyi Központ és irodablokk világítása

Megvalósulás éve: 2016

Rövid összefoglaló: 

A cég 2008-2015 között ki több lépcsőben alakítatta ki a VI. emeleten irodablokkját nagy tanácsteremmel, majd az előteret a WC blokkokkal és a kis tárgyalóval, végül a betegvárót és a VIP egészségfelmérő központját.
A fény felé securit üvegekkel megnyitottuk a belső teret, indirekt szegélyvilágítást és gyűrt és sima álmennyezet aljába süllyesztett random módon különböző szélességű és hosszúságú XAL plexiburás lámpatestekkel alakítottuk ki az atmoszférát.
A nagy és kis tanácsterembe emberi torzót formázó baldachin aljába süllyesztett random direkt, a peremén és az övező gipszkarton lepény peremén dimmelhető rejtett világítással változatos színhangulatot teremtettünk.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft VI. emeleti előcsarnok; iroda-tárgyaló- betegváró és VIP egészségfelmérési helyiségei kialakításának ismertetése a Fény szempontjából.
A Podmaniczky utcai MÁV rendelőintézetet VI. emeletén egy új egészségügyi szolgáltató cég Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft alakítatta ki több lépcsőben az irodablokkját nagy tanácsteremmel, majd az előteret a WC blokkokkal és a kis tárgyalóval, végül a betegvárót és a VIP egészségfelmérő központját.
Az igény az volt, hogy a terek kialakítása pozitív, előremutató, jövőre bizalommal telve tekintő- látványosan a szokásostól eltérő optimista térsort hozzunk létre, melynek egyik alapeleme a fény kezelése volt. A fémkeretes üvegfalak helyett edzett üvegfalakat alkalmaztunk, az irodai előtér felé securit üvegajtókat, hogy az épület belsejébe minél több fény kerüljön, és a gyűrt gipszkarton álmennyezet redőibe különböző hosszúságú XAL plexiburás Frame 55 lámpatesteket helyeztünk, melyet rejtett világítású alacsonyabb peremű gipszkarton lepény szegélyez.
A nagy tanácsteremben hasonló a kialakítás, csak itt a középső emelt síkból egy emberi torzó forma szintén rejtett szegélyvilágítású baldachin úszik be a térbe, mely aljába süllyesztve random módon különböző hosszúságú XAL plexiburás Frame 55 lámpatesteket helyeztünk el, fehér és kék színben. A kék a laptopos jegyzeteléskor minimális fényt biztosít. Mindhárom fény külön – külön kapcsolható és dimmelhető, mely a természetes fényt bebocsátó ablakos szalagfüggönnyel együtt igen variábilis fényhatást biztosít.
A kistárgyalóban a gipszkarton lepény rejtett világítással és a befüggesztett rácsból készült „torzóba” integrált világítással megismétlődik a nagytanácsterem képlete. A lépcsőház felől kintről megvilágított üvegtégla előtti áttört kulisszafal a cég logójában is szereplő elemekkel kialakított érdekes térelhatárolást nyújt.
Az előcsarnokban a gyűrt álmennyezet folytatódik, de a mező közepe sík és oldalfalak és liftblokk körül gyűrött az álmennyezet, mely fölött csak rejtett világítás van. A betegváróban a rejtett színes szegélyvilágítás megismétlődik, a mező közepén az álmennyezet aljába süllyesztve különböző szélességű és hosszúságú random módon elhelyezve a XAL plexiburás Minimal lámpatesteket.
A VIP váróban a függőlegesen különböző síkokban elhelyezett álmennyezeti síkok a szabályosból átmennek organikus formákba, szintén rejtett szegélyvilágítással és random elhelyezésű mező és lepény aljába süllyesztett különböző szélességű és hosszúságú XAL plexiburás Minimal lámpatestekkel. A látványt a fogadópult tetejére helyezett világító kék jégtömb könyöklő teszi teljessé.

 

Poster:

Poster 01.