Pályázó(k): Kiégő Izzók

A pályázat címe: ÜREG – Egy ipari rom feltárása

Megvalósulás éve: 2023

Rövid összefoglaló: 

Üreg című munkánkat a 2023-as INOTA Fesztiválra készítettük, kifejezetten helyspecifikusan az adott romos épület üreges terét használva, újragondolva, élettel megtöltve.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

A Kiégő Izzók által az inotai erőmű romos kubusainak egyikébe megálmodott „Üreg” egy helyspecifikus fényinstalláció, amely a terület barlangszerű terei és ürességtől kongó, magányosan ácsorgó monstrumai által inspirálva, egy meditatív utazásra hívja a látogatókat a sötétség szívébe.

Az egyedi LED-csövek lebegő építészeti hálójába, amelyben a fény és az árnyékok összjátéka a határtalan tér illúzióját kelti, egy hatalmas, világító térfogat érzetét keltve.

Az üresen álló, korábban funkcióval teli épület-csontváz formájának megismétlése újraértelmezi a teret, és mint egy hatalmas lüktető absztrakt szív ismét élettel tölti meg a csupasz falak által határolt üreget.

A plafonról függesztett lebegő installáció 3 db egymásba helyezkedő fény-kockából áll, amelyeket összesen 72 db 2 méteres, egyedileg fejlesztett LED csőből hoztunk létre. A LED csövek programozhatóak, ezáltal egy egyedileg létrehozott animáció és zene együtteseként keltette életre a teret.

 

Poster:

Poster 01.

Videó: