Pályázó(k): Kiégő Izzók

A pályázat címe: Resonautica – Meditatív hullámlovaglási gyakorlatok

Megvalósulás éve: 2022

Rövid összefoglaló: 

A Resonautica egy fizikai hangokból és fizikai képekből komponált kísérleti darab.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

A körülöttünk lévő világban már szinte minden digitális, az animációk is gyakran digitális algoritmusok eredményei. A Resonautica egy olyan kísérleti fulldome film, amelynek lényegi alkotói folyamatai teljesen analóg módon, analóg technikával készültek. Fizikai hangokból és fizikai képekből komponáltunk, fizikai fényeket és valós anyagot használtunk. A film Budapesten a Magyar Zene Házának Hangdómjában debültált, majd átdolgozva a pécsi Zsolnay Fényfesztiválon a Jakováli Hasszán-dzsámi kupolájában nyerte el végső formáját.

Hangtálak, gongok és csengettyűk hangját használtuk egy speciális rezgő-tálban a víz fodrozására, hosszas kísérletezés és analóg hangmodulációk során jutva el a hangok filmben látható vizualizációjához. Az így kapott képek komplex rezgések találkozásai és esztétikus megjelenésükön túl érzelmi, sőt narratív kvalitásokkal is bírnak.

A Domonkos Csilla által életre keltett hangtálak, gongok és üvegharangok különleges rezgéseiből álló hangkompozíciót egy egyszerű algoritmus és egy tál víz segítségével transzponáljuk fénnyé. A valós időben lejátszódó folyamat egy hullám-átjáróként működik, amelyben az analóg hangszerek hanghullámait tovább gerjesztve megismételhetetlen szintén analóg formák sokaságát hozzuk létre.

Poster:

Poster 01.

 

Videó: