Pályázó(k): Harcos Andrea

A pályázat címe: Minden Egy

Megvalósulás éve: 2022

Rövid összefoglaló: 

A „Minden Egy” komplex, szakrális geometrián alapuló fényművészeti alkotás, amely a földi dualitás aspektusait metamorfózison keresztül egyesíti.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

A „Minden Egy” komplex, szakrális geometrián alapuló fényművészeti alkotás, amely a földi dualitás aspektusait metamorfózison keresztül egyesíti. A nő és férfi, a könnyű és nehéz, az organikus és geometrikus, a sötét és világos, a fent és lent egymásba áramolva alakulnak át az ellentétes minőségekbe.

A fényinstalláció egy bauhaus stílusú ház két szintjét szeli át közel 13 méter  hosszan, 6 méteres magasságban és 3 méter szélességben, minden részletében a ház építészeti megoldásaihoz igazítva. A fényinstalláció 3 fő elemből áll, melyeket lebegő elemek kötnek össze egymással, így alkotva hatalmas, összefüggő fényművészeti alkotást. A középső fényszobor középpontjában egy fekete üveggömb áll Platóni testekkel körülvéve. Ebből „kirobbanva” az emelet irányába, száloptikán keresztül, egyesével megvilágított üvegháromszögek Fibonacci spirálokban kifelé haladva alakulnak madártollakká.

A főelemből kilépve a tollak a mennyezeten keresztül az emeleti hálószobába vezetnek, ahol egy fali fényszobrot öntött anyagba az alkotó. A metamorfózis itt is megtörténik, szakrális geometriai alakzatokba rendeződve, egy valódi fekete gyémántban összpontosulva.

A földszinten a központi fekete gömbből lefelé indulva acélhuzalokon lógó, rozsdásra festett fém elemeken megy végig ugyanez az átalakulás, egy madártollat formázó vascsillárig, amely az étkezőben kapott helyet.

A fényinstalláció mindhárom fényszobra teljes értékű, a helyszínre szabott, dimmelhető fényforrásként funkcionál.

Minden üveg alkatrész kézzel készült, Hábori György üvegművész kezei által, Harcos Andrea tervei alapján.

A fém alkatrészeket kézzel hegesztették, hajlították és festették. A tervezési folyamat során, egyedül a vas csillárt terveztük át 3D programban, minden egyéb elemét szabad kézzel rajzolta meg és organikusan alkotta meg Harcos Andrea, fényművész. A tervezés 2 hónapot, a megépítés 4 hetet, a helyszíni szerelés pedig 2 napot vett igénybe. 

Poster:

Poster 01.

 Videó: