Alkotó: Szakács Barnabás

A pályázat címe: Felhőgyár

Megvalósulás éve: 2019

Rövid összefoglaló: A Felhőgyár egy kinetikus térplasztika, egy fény és páraperformansz, melynek alakja a széljárásnak megfelelően mindig változik. Egy kiemelkedő jel, mely találkozóhelyet jelöl, egy sétány lezárásaként, egy köztér központi elemeként. A 15 méter magas oszlopra helyezett párafúvókák a sétálók, ácsorgók, bámészkodók feje felett „gyártanak felhőt”, enyhítve a nyári tikkasztó hőséget.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

A Felhőgyár egy kinetikus térplasztika, egy fény és páraperformansz, melynek alakja a széljárásnak megfelelően mindig változik. Egy kiemelkedő jel, mely találkozóhelyet jelöl, egy sétány lezárásaként, egy köztér központi elemeként. Absztrakt megjelenésével és párakapu funkciójával egyszerre van hatással szellemi és fizikai érzékszerveinkre. A 15 méter magas oszlopra helyezett párafúvókák a sétálók, ácsorgók, bámészkodók feje felett „gyártanak felhőt”, kreatívan enyhítve a nyári tikkasztó hőséget.
A Felhőgyár programozható, szenzorokkal a környezethez igazítható. Nemcsak azt lehet beállítani, hogy milyen páratartalomnál induljanak el a fúvókák, vagy milyen megvilágításnál kapcsoljanak be a LED-ek, hanem a színkompozíciókat is, attól függően, hogy milyen évszak, napszak vagy ünnep van.