Alkotó: Besnyő Dániel, Czingáli Zoltán, Geltz Gergő

A pályázat címe: Etele Cinema pixelvezérelt design világítási rendszere

Megvalósulás éve: 2022

Rövid összefoglaló: Az ETELE mozi design LED rendszere több tekintetben szakított az eddig szokásos megoldásokkal. Mind vezetékezésében mind vezérlésében újat tudott felmutatni. A rendszer telepítése gyors, vezetékezése egyszerű.
A design LED vezérlők a mozi rendszerhez való illesztésével a teljes vetítési folyamat automatikusan, előre beprogramozott módon hajtódik végre. A teljes design LED rendszer felügyelete, programozása – az egyes termek fényhangulatának az adott filmhez, eseményhez való illesztése – történhet a helyi wi-fi hálózatról vagy akár egy távolabbi internetes elérési pontból is.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

A projekt célja volt, hogy a 2021 szeptemberében megnyitásra kerülő Etele pláza mozijának létrehozzuk a design világítási rendszerét, melynek célja az volt, hogy jövőbe mutató látványt nyújtson az odalátogatók számára. Mind a 14 moziterem és 2 folyosó egyedi koncepció alapján kidolgozott világítási képet kapott. A rendszer lehetővé teszi, hogy az éppen aktuálisan vetített filmekhez illő fényélménnyel egészítse ki a mozizás örömét.

Nemcsak arra lett lehetőség, hogy egyszínű konstans atmoszféra fényekkel világítsuk meg a teret, a rendszer RGB alapú pixelenként vezérelt és programozható vezérlést és led rendszert kapott. Különlegessége, hogy az előre programozott világítási képeket, melyeket nevezhetünk animációknak, a vetítő szerver képes önállóan meghívni Dali-n keresztül. Az egyes vetítési blokkok így össze vannak programozva a terem design ledes világításával. A projekt folyamán több mint 2000 folyóméter ledet építettünk be, a kivitelezést egy kétéves teljeskörű design- és elektromos tervezés előzte meg. A pixelek nem láthatóak az egyedileg, feketén fóliázott profilnak köszönhetően, a folyosókon lépésálló és vízálló RGB ledeket építettünk be.