Pályázó(k): NagyMolnar (Nagy Krisztián – Molnár Csaba)

A pályázat címe: A fény geometriája

Megvalósulás éve: 2023

Rövid összefoglaló: 

A kézzel épített fény-objektjeink segítségével magát a fényt, mint „anyagot” próbáljuk meg formázni, egyszerűbb geometriai mintákba, és bonyolult térhálókba rendezni, majd speciális üveg-tükrök segítségével a „megformázott fényt” egy új perspektívába helyezzük, és ezáltal egész más értelmet, látványt nyújtanak a „végtelen térbe” helyezve.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

A Nagy Krisztián és Molnár Csaba által 2020-ban életre hívott művészeti projekt egy hosszabb ideig tartó technológiai kísérletezés és a művészpárosból belülről fakadó alkotási vágy által jött létre. Művészként, és alkotási technikánk szempontjából egyszerre vagyunk fényművészek és üvegművészek, mivel az üvegmegmunkáláson túl a fénytervezés és megvalósítás hozzáadásával hozzuk létre kompozícióinkat.

A fény a mindennapunk része, nélküle az életünk elképzelhetetlennek tűnik. A fénytechnika fejlődésével életünknek, életterünknek egyre meghatározóbb, egyre fontosabb összetevője. A napi aktív életritmusunk egyre inkább kitolódott az elmúlt évtizedekben, ezért is lehet talán létjogosultsága egy olyan művészeti alkotásnak, ami – bár nappal is látható – az igazán izgalmas oldalát az esti-éjszakai sötétben mutatja meg, és úgy gondoljuk, izgalmas ékköve lehet egy művészetet kedvelő ember életterében is.

A kézzel épített fény-objektjeink segítségével magát a fényt, mint „anyagot” próbáljuk meg formázni, egyszerűbb geometriai mintákba, és bonyolult térhálókba rendezni, majd speciális üveg-tükrök segítségével a „megformázott fényt” egy új perspektívába helyezzük, és ezáltal egész más értelmet, látványt nyújtanak a „végtelen térbe” helyezve. Fontos eleme a technikánknak, hogy a fény „forrását” láthatatlanná tesszük, ezáltal a fények nem direkt módon jelennek meg az alkotásainkban, növelve ezzel is a misztikum hatást.

Az elmúlt 3 évünk mesébe illően alakult, 3 önálló kiállításunk volt, számtalan csoportos kiállításon vettünk részt, valamint díjakat, elismeréseket nyertünk. Magyarországon kívül a világ több pontján is megtalálhatóak műveink nívós kortárs Galériákban, amely helyszíneken művészeti vásárokon is részt veszünk, legutóbb épp a hatalmas presztízsű Art Miami-n. Nagyon megtisztelő és felemelő érzés Hazánkat képviselni, és öregbíteni a hírnevét!

 

Videó: