Sokszínűség, kreatív megoldások és szakmai kérdezz-felelek – A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíj díjátadója az év egyik legjelentősebb világítástechnikai eseménye.

„Szeretnénk jó példákkal bemutatni a fénynek, a világításnak a tárgyakkal, épített környezettel való harmóniáját, de ez önmagában nem elég, hiszen minden végén ott áll az ember. Éppen ezért fontos szempont volt, hogy olyan munkákat díjazzunk, amelyekben a világítás pozitívan befolyásolja az emberek komfortérzetét és életét.” – szögezi le Böröcz Sándor, a Nívódíj alapítója.

A 2019-es pályázatok sokszínűsége elvitathatatlan, képviselték magukat kis- és nagy léptékű projektek, érkezett fényinstallációt, fénnyel motiváló belsőépítészeti megoldást, fénygömb-tánccal szórakoztató produkciót bemutató dokumentáció egyaránt. Mindez jól jelzi, hogy A Fény Mestere kezdeményezés eléri célját és alkalomról alkalomra megszólítja a különböző kapcsolódó szakterületek képviselőit, integrálja, összegzi és a nyilvánosság elé tárja a fényre vonatkozó gondolatokat, új „vonalakat” rajzol a szakma térképén.

A kiírótól független, építészekből, belsőépítészekből, világítástervezőből és építészet kritikusból álló zsűri a Nívódíjra beérkezett pályázatok közül négyet, míg a hallgatói pályázatok közül kettőt juttatott a döntőbe. Az díjátadó csúcspontja a finalisták rövid prezentációja és az azt követő kérdezz-felelek volt, ami egyaránt lehetőséget adott a zsűrinek és a közönségnek, hogy a felmerülő kérdésekre választ kapjanak, a zsűri ezt követően hozta meg döntését.

A zsűri tagjai voltak (ABC sorrendben)
Bányai Tamás, világítástervező, a 2015. évi győztes pályamű világítástervezője / Botzheim Bálint, építész / Farkas János, világítástervező / Göde András belsőépítész, a zsűri elnöke / Kádár Bálint, építész, a KÉK alapítvány elnöke / Kertész András DLA, építész / Mátrai Erik, a 2017. évi győztes pályamű megalkotója / Somogyi Krisztina, az Építészfórum társ-főszerkesztője, vizuális intelligencia-kutató / Szász László DLA, építész

A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíjjal Jánosi András, Dobrovitz István (LumoConcept), Szüts Nóra és Baló Dániel pályázatát, a Kastélydombi Luther-kápolna szakrális terében lévő világításkoncepciót és lámpacsoportot díjazták.

Az ERCO által támogatott Junior Master of Light 2019 hallgatói díjat Lencsés Andrea kapta Fizikai valóság című pályaművéért, ami egy optikán alapuló kutatás eredményét és a benne rejlő lehetőségeket mutatta be.

A Magyar Belsőépítész Egyesület a Bedécs Sándor és a Borz Kováts Sándor különdíjakat, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai-tervezés különdíjat, a Provim Kft. a Provim Mesterdíjat, a régi-új Magyar Építőművészet folyóirat a Magyar Építőművészet különdíjat támogatta, és saját szakmai zsűrivel választotta ki a győztest.
A díjátadónak a Thália Télikert adott otthont. A kiváló adottságokkal rendelkező belvárosi helyszín a függesztett nézőtér alatt kialakított rendezvényterével különleges térélményt nyújtott a résztvevőknek. Az Élőkép Színház Hullámtér című különleges fény-produkciója a térről és mozgásról mesélt a fény nyelvén.

A Díjazottak
A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíj: Jánosi András (Lumoconcept), Dobrovitz István (Lumoconcept), Szüts Nóra, Baló Dániel (Szakrális lámpacsoport a Kastélydombi Luther-kápolnában)

A Fény Mestere – Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesültek: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei) / Szabó Kristóf és Szász Attila (Space of Sense) / Tóth Bálint (Wolfram Sky)

Junior Master of Light 2019 hallgatói díj: Lencsés Andrea (Fizikai valóság)

A Junior Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesült: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)

Fénytechnikai-tervezés Különdíj: Varga Balázs és Asztalos Nóra (Only with kinetic lights)

Borz Kováts Sándor Különdíj: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei)

Bedécs Sándor Különdíj: Herédi Győző és Selmeczi György (Corvinus Ybl Palota, Kulturális Rendezvénytér világítási rendszere)

Provim Mesterdíj: Kovács Zoltán, Golda János, Rajkai Ferenc (Kollektív Műterem Kft.) (Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont)

Magyar Építőművészet Különdíj: Szabó Kristóf és Szász Attila (KristofLab) (Space of sense)

Magyar Építőművészet Junior Különdíj: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)