Melyik pályázat érdekel?

„A FÉNY MESTERE – MASTER OF LIGHT”

A Nívódíjat a Fény Nemzetközi Éve alkalmából 2015-ben alapította és támogatja a

LISYS-PROJECT Kft.

 

A Különdíjak támogatói 2021-ben a Provim Kft., a Magyar Belsőépítész Egyesület,

a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata, a Magyar Építőművészet folyóirat és az Építészfórum

 A PÁLYÁZAT CÉLJA

A Nívódíjjal az alapító a szakma figyelmét kívánja olyan világítástervezők, építészek, belsőépítészek, tárgytervezők, képzőművészek, iparművészek, elektromos tervezők és más,  kapcsolódó területeken alkotó szakemberek munkásságára felhívni, és a legkiemelkedőbbnek A Fény Mestere – Master of Light díj átadásával elismerni, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak a magyarországi világítási kultúra fejlődéséhez és ezzel a világítástervezés ügyét előmozdították

 • az építészeti tér és a fény egymást támogató, inspiráló, integráló gondolkodásmóddal,
 • újfajta, magasabb minőséget célzó tervezési módszerekkel,
 • új szakmai szemlélettel,
 • új, saját fejlesztésű világítási eszközzel vagy világításban használható tárggyal, technológiával,
 • egy komplex tervezési folyamat akár egy kis részletében a fentiek bármelyikének létrehozásával,
 • úgy, hogy meghatározó tényezővé teszik a világítást az épített környezet részeként,
 • oly módon, hogy alkotásuknak élménynövelő ereje van.

A PÁLYÁZÓK KÖRE

A pályázaton minden Magyarországon életvitel-szerűen dolgozó személy vagy alkotóközösség részt vehet. A Pályázók bármely 2019-ben, 2020-ban vagy 2021-ben Magyarországon megépült, nívós kialakítású világítási rendszert, berendezést magába foglaló munkával, továbbá innovatív világítási megoldást magába foglaló iparművészeti alkotással, tárggyal, munkamódszer projekten keresztüli bemutatásával elindulhatnak, függetlenül attól, hogy annak tervei korábban mikor készültek el.

A díj alapítója, annak munkatársai, továbbá a zsűri tagjai a pályázaton nem vehetnek részt.

Egy Pályázó vagy alkotóközösség több munkával is pályázhat a díjra az adott évben. Ugyanakkor lehetőség van rá, hogy a Pályázó vagy az alkotóközösség ugyanazt a pályaművet egymást követő években is nevezze.

BEADANDÓ PÁLYÁZATI ANYAG

Ha a díjra beépülő alkotással, eszközzel kívánnak pályázni, akkor koncepciótervet és annak megvalósulását is bemutató anyagot kell benyújtani. Fontos, hogy a tervezett objektum 2019-ben, 2020-ban vagy 2021-ben a tervezett világítási berendezéssel együtt dokumentálhatóan elkészüljön.

A pályázati anyagnak minden esetben az alábbiakat kell minimálisan tartalmaznia:

 • a pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása legfeljebb 100 szóban
 • nyilatkozat arról, hogy a beadott pályázati anyag a Pályázó szellemi terméke
 • a megvalósult világítási berendezésről készült nagy felbontású fotók (minimum 10 db, maximum 15 db) jpeg-ben, vagy ha a műfaja úgy kívánja meg, más digitális formátumok (pl. video vagy panoráma)
 • POSTER filenévvel 1 vagy 2 oldal A1 méretű kivonat a pályázati anyagból (a tablón szereplő vonalas rajzok vektoros formátumúak, benne szereplő raszterképek legalább 300 dpi felbontásúak, nincs benne kifutó kép), a tablókat a Nívódíj átadóján kiállítjuk.

A pályázati anyag opcionális tartalma:

Ha a Pályázó szükségesnek tartja, a pályázat minél teljesebb bemutatásához, megértéséhez készíthet egy maximum 3 perc hosszúságú videót. A videó a többi pályázati anyaggal (leírás, fotók, stb.) együtt megjelenik majd a díj honlapján. (A videó nem váltja ki sem a kitöltött regisztrációs lapot VAGY a pályázati mű 100 szavas bemutatását, sem a pályaművet bemutató fotókat, sem a POSTER file-okat.)

Pályaművek megjelenése a díj honlapján:

Regisztrációs lapon a pályamű rövid címe (akár a pályázat teljes címéhez képest rövidített cím) és 2-3 mondatos összefoglalása + 1 db kiemelt fotó, amivel a pályázati anyag megjelenik a díj honlapjának pályázatokat bemutató gyűjtőoldalán (a teljes benyújtott pályázat a pályázatokhoz létrehozott egyéni aloldalon jelenik meg.)

KIÍRÓ, NEVEZÉSI DÍJ

2021-ben a Nívódíj kiírója a díj alapítója és támogatója, a LISYS-PROJECT Kft.

A pályázatra bruttó 10.000 Ft nevezési díjjal lehet benevezni (akár önálló tervező, akár alkotóközösség pályázik).

A nevezési díj egyben feljogosítja a Pályázót, hogy 3 fővel részt vegyen az ünnepélyes díjátadón és az azt követő fogadáson. A nevezési díjat a pályázat benyújtásával egy időben kell a Pályázónak a kiíró számlájára átutalnia. A kiíró a pályázati díj befizetéséről számlát küld a Pályázónak.

A GYŐZTES PÁLYAMŰ DÍJAZÁSA

A Nívódíjat egy pályamű kaphatja meg. A győztes pályaművet benyújtó Pályázó összetett díjazásban részesül, mely az alábbiakból áll:

 • 1 000 000 Ft pénzjutalom
 • „A FÉNY MESTERE 2021” felirattal ellátott emlékdíj
 • „A FÉNY MESTERE 2021” elismerő oklevél
 • Minden kommunikációjában jogosult használni A Fény Mestere – Master of Light 2021elnevezést

A PÁLYÁZAT LEBONYOLÍTÁSA

A pályázat lebonyolításának folyamata az alábbi:

 • a Pályázó regisztrál a www.afenymestere.hu honlap regisztrációs felületén
 • a Pályázat feltöltését követően annak módosítására nincs lehetőség. A pályázatok feltöltésének határideje február 6. 24:00 óra
 • a pályázat sikeres feltöltéséről Pályázó megerősítő visszajelzést kap
 • Pályázó befizeti a pályázati díjat a 10403758-50526684-75691000 bankszámlaszámra, amelyről a Lisys-Project Kft. számlát állít ki
 • a kiíró a minden pályázatot február 8-ig feltölt a honlapra
 • a Közönségdíjra a szavazás február 11-től február 18-ig tart, szavazni a díj honlapján és az Építészfórum honlapján van lehetőség
 • a pályázatok számának függvényében a zsűri shortlist-et (válogatást) készít és azt a kiíró február 21-ig publikálja. A pályázók erről külön értesítést kapnak. A Fény Mestere – Master of Light 2021 nívódíj győztese a shortlistre kiválasztott pályaművek közül kerül ki.
 • döntést a zsűri a tervek szerint 2022. március 2-án megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadón hozza meg, miután meghallgatta a shortlistre került pályaművek benyújtóinak maximum 5 perces prezentációját.
 • a shortlist-re kiválasztott pályaműveket bemutató prezentációkkal kapcsolatban az érintett pályázókkal a kiíró legkésőbb február 22-ig felveszi a kapcsolatot

A ZSŰRI ÖSSZETÉTELE

A díj odaítélése kizárólag szakmai alapon történik, minden üzleti érdektől mentesen. A pályázatokat széles szakmai elismertségnek örvendő zsűri bírálja el.  A díj alapítójaként a LISYS-PROJECT Kft. a díj odaítélésében, a zsűrizésben nem képviselteti magát, ugyanakkor az előző kiírás nyertes Pályázóját a kiíró felkéri a zsűriben való részvételre.

A szakmai zsűri tagjai:

 • Bányai Tamás világítástervező
 • Botzheim Bálint, építész
 • Göde András, belsőépítész
 • Kertész András DLA, építész
 • Jánosi András, lámpatervező, -designer a 2019. évi győztes pályamű megalkotója
 • Somogyi Krisztina, vizuális intelligencia-kutató, építészetkritikus
 • Szász László, építész

A zsűri a tagjaiból Elnököt választ, aki a zsűrit és annak döntését képviseli, valamint a díjátadó gálán a nyertes Pályázót bejelenti, a pályázatokat általánosan értékeli. A zsűri a pályázatok értékelésének pontrendszerét maga határozza meg oly módon, hogy a kiírás céljait és szellemiségét magába foglaló értékelési szempontrendszert állít fel, és annak mentén bírálja el a pályázatokat.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött pályázati anyagok megismerése után – legkésőbb 2022. február 18-ig – felvegye a kapcsolatot a pályázóval a pályázatban megadott telefonszámon vagy emailcímen, és a felmerülő szakmai kérdéseire választ kapjon, vagy a pályázathoz kiegészítést kérjen.

A DÍJ ÁTADÁSA

Az alapító szándéka, hogy a díj átadására 2022. március 2-án ünnepélyes keretek között kerüljön sor. Az alapító célja, hogy a díj átadására a lehető legszélesebb szakmai kör részvételével, valamint a lehető legnagyobb sajtónyilvánossággal övezve kerüljön sor.  A nyertes pályázatot a zsűri Elnöke nevezi meg, a díjat a díj alapítójának képviselője adja át.

KÜLÖNDÍJAK

2021-ben szakmai Közönségdíj is átadásra kerül, valamint csatlakozó partnerek Különdíjak odaítélését támogatják az alábbiak szerint:

 • A Fény Mestere 2021 Közönségdíj a Lisys-Project Kft. és az Építészfórum támogatásával
 • Mesterdíj a Provim Kft. támogatásával
 • Borz Kovács Sándor Különdíj a Magyar Belsőépítész Egyesület támogatásával
 • Bedécs Sándor Különdíj a Magyar Belsőépítész Egyesület támogatásával
 • Magyar Építőművészet Különdíj a Magyar Építőművészet folyóirat támogatásával
 • Fénytechnikai-tervezés Különdíj a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata támogatásával
 • Junior Master of Light díj az ERCO támogatásával
 • Junior Master of Light Közönségdíj

A benyújtott pályaművek – kivéve a Junior Master of Light pályázatra benyújtott pályaművek – automatikusan indulnak A Fény Mestere 2021 Közönségdíj-ért és a Különdíjakért, nincsen szükség külön jelölésre vagy a pályázati anyag többszöri feltöltésére. Egy pályázat több díjat is nyerhet, azaz pl. a Nívódíjat, a Közönségdíjat és bármely Különdíjat is egy adott évben.

A Fény Mestere 2021 Közönségdíjat az a pályázó kapja, akinek a pályaműve összesítve a legmagasabb pontszámot kapja a www.afenymestere.hu és a www.epiteszforum.hu oldalakon kialakított online szavazási felületen.

A Különdíjakat a Támogatók saját szakmai szempontjaik alapján ítélik oda.

A különdíjak száma a folyamatban lévő tárgyalások alapján bővülhet.

Fény Mestere pályázat beadása

„JUNIOR MASTER OF LIGHT”
Nívódíj elnyerésére

A Nívódíjat a Fény Nemzetközi Éve alkalmából 2015-ben alapította a LISYS-PROJECT Kft.,

a díj támogatója az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete

A DÍJRÓL

A JUNIOR MASTER OF LIGHT díjat a Lisys-Project Kft. alapította, támogatója az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete. A díjjal az alapító és a támogató azoknak a hallgatóknak a tevékenységét, alkotómunkáját kívánja elismerni, akik gondolataikkal, újító ötleteikkel, világítási terveikkel, a megszokottól eltérő szemléletükkel hozzájárulhatnak a hazai világításkultúra fejlődéséhez.

A JUNIOR MASTER OF LIGHT hallgató díjat A FÉNY MESTERE – MASTER OF LIGHT világítástechnikai nívódíj szakmai zsűrije ítéli oda, ami valós szakmai elismerést jelent a győztes pályázónak. A pályázatot nagy sajtó figyelem övezi, a győztes pályázó neve a szakmai fórumokon ismertté válik, komoly hazai – és a fődíjnak köszönhetően – nemzetközi kapcsolatokat alakíthat ki, amelyek a karrierépítésben nagy előnyt jelentenek.

A PÁLYÁZÁSRÓL

Nem elvárás 100 szónál hosszabb pályázati dokumentáció, viszont legalább olyan terjedelem szükséges, amely lehetővé teszi a pályamű részletes bemutatását. A pályázat elengedhetetlen részét képezik a fotók, valamint opcionálisan videó is csatolható.

A pályázás menete nagyon egyszerű, minden információ megtalálható a www.afenymestere.hu oldalon, a kitöltendő regisztrációs form linkje: https://afenymestere.hu/jfm-regisztracio/.

FONTOS INFORMÁCIÓK

 • A pályázat beadási határideje: 2022. február 06.
 • Nevezési díj nincs.
 • 2021-ben szavazáson alapuló Közönségdíj is átadásra kerül

 A PÁLYÁZAT CÉLJA

A pályázat elsődleges célja a világítási kultúra fejlődésének támogatása azáltal, hogy az innovatív megoldásokat megfogalmazó, a világításhoz és fényhez kreatív módok közelítő pályázók munkáját elismeri és a pályázók számára ismertséget és szakmai kapcsolatokat alakít ki.

A JUNIOR MASTER OF LIGHT pályázat létrehozásával a Lisys-Project Kft. és az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete a felsőoktatásban tanuló világítástervező, építész, belsőépítész, tárgytervező, képzőművész, iparművész, elektromos tervező tanulmányokat folytató hallgatók kezdeményező tevékenységét kívánja elismerni.

A JUNIOR MASTER OF LIGHT díj odaítélésével a pályázat alapítója és támogatója azoknak a hallgatóknak a munkáját kívánja díjazni, akik:

 • integráló gondolkodásmóddal,
 • újfajta, magasabb minőséget célzó tervezési módszerekkel,
 • világítástervezéssel kapcsolatos kutatási eredménnyel,
 • új szakmai szemlélettel,
 • új, saját fejlesztésű világítási eszközzel vagy világításban használható tárggyal, technológiával
 • vagy egy komplex tervezési folyamat akár egy kis részletében a fentiek bármelyikének létrehozásával
 • meghatározó tényezővé teszik a világítást az épített környezet részeként vagy
 • alkotásuknak élménynövelő ereje van.

A PÁLYÁZÓK KÖRE

A pályázaton részt vehet minden európai felsőfokú intézmény pályázathoz köthető tanszékén alapképzésben vagy mesterképzésben résztvevő, vagy doktori intézetében foglalkoztatott korábban diplomázott hallgatója, ha rendelkezik magyarországi lakcímmel. Egy pályázó vagy alkotóközösség több munkával is pályázhat a díjra. A hallgatók nemzetiségében nincs kötöttség.

Továbbá várjuk mindazon felsőoktatásban tanuló hallgatók pályázatát, akik úgy érzik, hogy a pályázat céljánál felsoroltakhoz nem tudják szellemi alkotásukat közvetlenül besorolni, de szellemiségéhez tudnak csatlakozni.

BEADANDÓ PÁLYÁZATI ANYAG

A díjra világítási koncepciótervvel, sorozat-gyártható eszközzel, egyedi eszközzel, alkotással, berendezéssel és nem tárgyiasítható pályamű bemutatásával lehet pályázni.

 

A pályázat beadási határideje: 2022. február 06.

 

A pályázati anyagnak minden esetben az alábbiakat kell minimálisan tartalmaznia:

 • kitöltött regisztrációs lap
 • pályaművet bemutató fényképek
 • nyilatkozat arról, hogy a beadott pályázati anyag a Pályázó/alkotó közösség szellemi terméke a megvalósult világítási berendezésről, eszközről, alkotásról készült fotók, vagy ha a műfaja úgy kívánja meg, más digitális formátumok (pl. video vagy panoráma)
 • POSTER.PDF filenévvel 1 vagy 2 oldal A1 méretű kivonat a pályázati anyagból (a tablón szereplő vonalas rajzok vektoros formátumúak, benne szereplő raszterképek legalább 300 dpi felbontásúak, nincs benne kifutó kép), a tablókat a Nívódíj átadóján kiállítjuk.

A pályázati anyag opcionális tartalma:

 • Ha a Pályázó szükségesnek tartja, a pályázat minél teljesebb bemutatásához, megértéséhez készíthet egy maximum 3 perc hosszúságú videót. A videó a többi pályázati anyaggal (leírás, fotók, stb.) együtt megjelenik majd a díj honlapján. (A videó nem váltja ki sem a kitöltött nevezési lapot VAGY a pályázati mű 100 szavas bemutatását, sem a pályaművet bemutató fotókat, sem a POSTER file-okat)

KIÍRÓ, NEVEZÉSI DÍJ

Nevezési díj nincs.

A hallgatói Nívódíj kiírója, a díj alapítója a LISYS-PROJECT Kft., támogatója az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete.

A GYŐZTES PÁLYAMŰ DÍJAZÁSA

A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 díjat 1 fő vagy egy maximum 3 főből álló alkotóközösség kaphatja meg. A győztes pályaművet benyújtó pályázó vagy alkotóközösség összetett díjazásban részesül, mely az alábbiakból áll:

 • A díj átadását követő évben több napos szakmai út az ERCO szervezésében (maximum 3 fő részére).
 • „A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021” elismerő oklevél
 • „A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021” felirattal ellátott emlékdíj
 • Minden kommunikációjában jogosult használni A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 elnevezést

További kiemelkedő pályaműveket a zsűri elismerő oklevéllel díjazhat.

2021-ben a JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 Közönségdíj is átadásra kerül.

A benyújtott pályaművek automatikusan indulnak a JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 Közönségdíj-ért is, nincsen szükség külön jelölésre vagy a pályázati anyag többszöri feltöltésére. Egy pályázat több díjat is nyerhet, azaz a JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 díjat és a Közönségdíjat is egyaránt.

A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 Közönségdíjat az a pályázó kapja, akinek a pályaműve összesítve a legmagasabb pontszámot kapja a www.afenymestere.hu és a www.epiteszforum.hu oldalakon kialakított online szavazási felületen.

 

A különdíjak száma a folyamatban lévő tárgyalások alapján bővülhet.

A PÁLYÁZAT LEBONYOLÍTÁSA

A pályázat lebonyolításának folyamata az alábbi:

  • a Pályázó regisztrál a www.afenymestere.hu honlap Junior Master of Light (JFM) regisztrációs felületén
  • a Pályázat feltöltését követően annak módosítására nincs lehetőség. A pályázatok feltöltésének határideje február 6. 24:00 óra
  • a pályázat sikeres feltöltéséről Pályázó megerősítő visszajelzést kap
  • a kiíró a minden pályázatot  február 8-ig feltölt a honlapra
  • a Közönségdíjra a szavazás  február 11-től február 18-ig tart, szavazni a díj honlapján és az Építészfórum honlapján van lehetőség
  • a pályázatok számának függvényében a zsűri shortlist-et (válogatást) készít és azt a kiíró  február 21-ig publikálja. A pályázók erről külön értesítést kapnak. A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 díj győztese a shortlist-re kiválasztott pályaművek közül kerül ki.
  • döntést a zsűri a tervek szerint 2022. március 2-án megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadón hozza meg, miután meghallgatta a shortlist-re került pályaművek benyújtóinak maximum 5 perces prezentációját.
  • a shortlist-re kiválasztott pályaműveket bemutató prezentációkkal kapcsolatban az érintett pályázókkal a kiíró legkésőbb  február 22-ig felveszi a kapcsolatot

PÁLYÁZATOK ÉRTÉKELÉSE, A ZSŰRI ÖSSZETÉTELE

A díj odaítélése kizárólag szakmai alapon történik, minden üzleti érdektől mentesen. A pályázatokat egy 8 főből álló, széles szakmai kört felölelő zsűri bírálja el. A díj alapítója, a Lisys-Project Kft., illetve a díj létrejöttét támogató ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete a díj odaítélésében, a zsűrizésben nem képviselteti magát.

 

A szakmai zsűri tagjai:

 • Bányai Tamás, világítástervező
 • Botzheim Bálint, építész
 • Göde András, belsőépítész
 • Jánosi András, lámpatervező, A Fény Mestere 2019 díj győztes pályaművének alkotója
 • Kertész András DLA, építész
 • Somogyi Krisztina, vizuális intelligencia-kutató, építészetkritikus
 • Szász László, építész

A zsűri a tagjaiból Elnököt választ, aki a zsűrit és annak döntését képviseli, valamint a díjátadó gálán a nyertes pályázót bejelenti, a pályázatokat általánosan értékeli. A zsűri a pályázatok értékelésének pontrendszerét maga határozza meg oly módon, hogy a kiírás céljait és szellemiségét magába foglaló értékelési szempontrendszert állít fel, és annak mentén bírálja el a pályázatokat.

A DÍJ ÁTADÁSA

Az alapító célja, hogy a díj átadására 2022. március 2-án ünnepélyes környezetben, a lehető legszélesebb szakmai kör részvételével, valamint a lehető legnagyobb sajtónyilvánosságtól övezve kerüljön sor. A nyertes pályázatot a zsűri Elnöke nevezi meg, a díjat a JUNIOR MASTER OF LIGHT díj támogatója, az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének képviselője adja át.

Junior Master of Light pályázat beadása