Tisztelt Olvasó! Kedves FÉNYBARÁT!

Amikor 2015-ben megalapítottuk A Fény Mestere – Master of Light világítástervezési nívódíjat, csak bízhattunk abban, hogy a szakma nyitottan fogadja kezdeményezésünket. A beérkező pályaművek nagy száma nemcsak megtiszteltetés, de a legnagyobb elismerés is számunkra.

Az idén 5. alkalommal kiírt pályázatra beérkezett anyagok értékelésére jövő évben ül össze az üzleti érdekektől mentes, hatalmas tapasztalattal rendelkező, az építészetet és a hozzá kapcsolódó társterületeket képviselő szakmai zsűri. A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. február 6. (vasárnap).

Az elmúlt 6 évben hosszú utat jártunk be. Egyszerűsítettük a pályázat beadásának feltételeit, a díjátadót informális, ugyanakkor magas szakmai tartalmú rendezvénnyé tettük, amolyan közösség formáló, 2 évente ismétlődő találkává, ahová csak egy egyszerű regisztráció után mindenkit várunk szeretettel. A célt azonban sosem felejtettük el: a kiemelkedő szakmaiság, a kreatív látásmód és az innovatív megoldások elismerése. A Fény Mestere kezdeményezés legfőbb szerepe, hogy a színre lépés lehetőségét biztosítsa az újnak, az eredetinek, platformot adjon az eszmecseréknek, az álláspontok ütköztetésének és a kivételes munkák közös ünneplésének. A díjátadó gálákat követő rengeteg pozitív visszajelzés alapján úgy látjuk, hogy jó úton járunk.

De ahogy a mondás tartja, csak a változás állandó, így idén is érdemes alaposan átnézni a kiírást. A korábban már bevált újításokat – mint például a pályázatok beadási menetének egyszerűsítése, a pályázathoz szükséges dokumentáció rövidítése, a zsűri és a short listes pályázók kérdezz-felelek szekciójának bevezetése a díjátadón – megtartjuk, de többek között bevezetésre kerül a szavazáson alapuló szakmai közönség díj, és a pályázóknak a pályázati anyag részeként lehetőségük lesz egy max. 3 perces videó linkjét mellékelni. És mivel az 5. alkalom szép sikernek számít egy szakmai alapokon nyugvó díj életében, magunkat is szeretnénk meglepni, ezért maga a trófea is megújul.

Minden jubileum együtt jár némi számvetéssel, nincs ez másképp most sem. Ha arról kérdeznek, hogy mire vagyok a díj ötletadójaként büszke, mindenképpen kiemelném azokat a jövőbe mutató kapcsolatokat, amelyek A Fény Mesterének köszönhetőn alakulhattak ki. Jó példa erre a Healium Decoration Lightformer című győztes pályázata alapján, Szenes István belsőépítész ötlete nyomán megvalósult különleges, fény-lombú fát formázó tér-installáció az East West Business Center aulájában. És szintén a Healium Decoration-nel való együttműködéssel valósulhatott meg a II. Építészeti Nemzeti Szalonon nagy sikert aratott, és végül BigSee különdíjat nyert Fény-architektúra kiállítás is, amit Szegő György inspirációja alapján Botzheim Bálinttal és Mátrai Péterrel közösen jegyeztünk.

Amikor az ember elindít egy díjat, természetes, hogy a fejében több forgatókönyv is megszületik. Nekem egyikben sem szerepelt az a verzió, hogy szakmai szervezetek állnak majd a kezdeményezésünk mellé. Ma pedig már azt mondhatom, hogy nincsen Fény Mestere a MABE, az MMK ELT vagy a Kész cégcsoporthoz tartozó Provim Kft. különdíjai nélkül. Itt tartozom köszönetet mondani Müller Lászlónak, aki az ERCO Lighting GmbH magyarországi kereskedelmi képviseletének vezetőjeként már az ötlet felvetésének pillanatában felismerte, hogy a díj lehetőséget teremt a hazai építészeti, világítástechnikai és formatervezési oktatásban arra, hogy a hallgatók figyelmét a fény felé terelje. Az ERCO-val szoros együttműködésben idén a Junior díj szintén 5. alkalmát ünnepli. Ahogy eddig is, a Junior díjra szintén A Fény Mestere honlapján lehet beadni a pályázatokat, és minden A Fény Mestere pályázat automatikusan indul a különdíjakért is.

Mit sem érne a díj, ha nem jutna el a legszélesebb körökhöz. Ebben kiemelt partnerünk volt az Építészfórum, aki nemcsak felületet biztosított számunkra, de az utóbbi két díjátadó végén a díjazottakkal mini interjút is készített, amivel érdekes, ugyanakkor szakmai tartalmat is biztosított a hatékony kommunikációhoz. Ugyanakkor a legtöbb és természetesen a legrészletesebb információt a díj honlapján lehet olvasni. A díj FB oldalán a tájékoztatás mellett igyekszünk színes, a díjhoz csak lazán kapcsolódó, ugyanakkor a szakma figyelmére számot tartó híreket is megosztani. A hírlevelünkre feliratkozottak csak a pályázat megnyílása és a díjátadó közötti időszakban és kizárólag a díjjal kapcsolatos információkról kapnak tájékoztatást. Ezért azoknak, akik valamilyen formán – pályázóként vagy a díjátadón vendégként – a részesei szeretnének lenni ennek a fantasztikus dolognak, kövessék a FB oldalunkat és iratkozzanak fel az afenymestere.hu oldalon hírlevelünkre.

Üdvözlettel: Böröcz Sándor, A Fény Mestere Nívódíj ötletgazdája és alapítója