Alkotó: Szentgyörgyi Szandra

A pályázat címe: Fény és árnyék a motiváció eszközei

Megvalósulás éve: 2018

Rövid összefoglaló: 

A Fény Mestere 2020 pályázatra benyújtott munkám a fény-árnyék effektusokat és azok belsőépítészeti térre gyakorolt hatást mutatja be.
Több, mint tíz éve tervezek fényinstallációkat, amelyek általában középületekben valósulnak meg nagy méretben.

A pályaműnek a pályázat célkitűzése szempontjából való összefoglalása:

A Fény Mestere 2020 pályázatra benyújtott munkám a fény-árnyék effektusokat és azok belsőépítészeti térre gyakorolt hatást mutatja be.
Több, mint tíz éve tervezek fényinstallációkat, amelyek általában középületekben valósulnak meg nagy méretben. A benyújtott dokumentáció 2018-ban készült és a Skanka irodaház akkor épült soroksári úti épületének két előcsarnokában valósultak meg. Az „A” épület lobbyjának alapterülete 267 m2, amelyben a fényinstalláció 20m x 5,9m befoglaló méretű, a „B” épület 172 m2 -es aula előterében elhelyezett világítás pedig 6,7m x 5,9 m.
A feladat olyan munkakörnyezet megteremtése volt, amely innovációval tartja ébren az ott dolgozók mindennapi motiváltságát.
A fényinstalláció grafikai játékossága a figyelem középpontjává válik az óriás előcsarnokban.
A fényforrások dimmelhetők az eseménynek és a hangulatnak megfelelő módon. A fényt körülveszi a tekergő fehér plasztika, amelynek anyaga fehérre festett fa.

Személyes megközelítés
A forma és fény egymásra gyakorolt hatása izgalmas terület számomra. Kombinációival grafikai fényhatások hozhatók létre, amelyek a belső terek elemeivé válhatnak. A grafikai fényhatás összetettsége a hordozó anyag fényáteresztő képességével változik. Amint a forma kicsit is transzparenssé válik, megjelennek a formai áthatások, amelyek befolyásolják a fény-árnyék képeket. Ezeknek a „képeknek” mélységük lesz, amelyek átírják az alapformát egy grafikai elem rendszerré és új életre keltik a fényinstallációt. A nem áttetsző forma és fény kapcsolatában is a grafikusság a jellemzi a világító tárgyat.

 

Poster:

Poster 01.