Egyszerűbb pályázási feltételek A Fény Mestere – Master of Light 2017 világítástervezési nívódíjra

2 évvel ezelőtt hangos sikerrel debütált a Lisys-Project Kft. által alapított világítástervezési nívódíj. Az első évet követően a második évben is sok kiemelkedő pályamű érkezett, ami azt bizonyítja, hogy szükség van egy, az összetett látásmódú világítási kultúrát elismerő szakmai kezdeményezésre.

November elejétől újra várja az 5 tagú – Somogyi Krisztinát, Csontos Balázst, Haász Ferencet, Kádár Bálintot, Timóczki-Nagy Mártont összefogó – szakmai zsűri a pályaműveket. A pályázóknak 2018. február 18-ig van lehetőségük a díj megújult honlapján keresztül benyújtani pályaműveiket. Az elmúlt két évhez képest könnyebbség, hogy készült egy mindössze 2 oldalas nevezési lap, s a sikeres pályázáshoz elegendő ezt kitölteni, majd a kiválasztott képekkel a honlapon keresztül feltölteni.

A díj idén új honlapot kapott, ahol minden információt megtalálnak az érdeklődők: megismerkedhetnek a tavalyi és a tavaly előtti pályázati anyagokkal, a galériában megnézhetik a díjátadókról készült felvételeket, értesülhetnek a legfrissebb hírekről, érdekességekről, és ami a legfontosabb letölthetik a nevezési lapot és pár kattintással pályázhatnak A Fény Mestere 2017 díjra.

Ahogy eddig is, a 2017-es győztes is összetett díjazásban részesül. A szakmai dicsőségen túl megkapja a névre szóló, gyönyörűmetszésű üvegtrófeát és az elismerő oklevelet, az övé lesz a 600 000 forint pénzjutalom, de emellett akinek a munkáját a zsűri a legjobbnak értékeli egy egyedi kulturális tartalommal is fűszerezett franciaországi szakmai úton is részt vehet a Lisys-Project Kft. jóvoltából. Újdonság, hogy a franciaországi szakmai útra a döntőbe került versenyzőket is meghívja a díj alapítója!

Tavalyhoz hasonlón több különdíj is kiosztásra kerül a díjátadón, 2018 tavaszán. A MABE és az MMK ELT mellett idén a KÉSZ Holding tagja, a Provim Kft. is csatlakozott a különdíjakat támogató szervezetekhez.

A díjjal kapcsolatos további információk a megújult honlapon, a www.afenymestere.hu oldalon olvashatók.

A kiírótól független, építészekből, belsőépítészekből, világítástervezőből és építészet kritikusból álló zsűri a Nívódíjra beérkezett pályázatok közül négyet, míg a hallgatói pályázatok közül kettőt juttatott a döntőbe. Az díjátadó csúcspontja a finalisták rövid prezentációja és az azt követő kérdezz-felelek volt, ami egyaránt lehetőséget adott a zsűrinek és a közönségnek, hogy a felmerülő kérdésekre választ kapjanak, a zsűri ezt követően hozta meg döntését.

A zsűri tagjai voltak (ABC sorrendben)
Bányai Tamás, világítástervező, a 2015. évi győztes pályamű világítástervezője / Botzheim Bálint, építész / Farkas János, világítástervező / Göde András belsőépítész, a zsűri elnöke / Kádár Bálint, építész, a KÉK alapítvány elnöke / Kertész András DLA, építész / Mátrai Erik, a 2017. évi győztes pályamű megalkotója / Somogyi Krisztina, az Építészfórum társ-főszerkesztője, vizuális intelligencia-kutató / Szász László DLA, építész

A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíjjal Jánosi András, Dobrovitz István (LumoConcept), Szüts Nóra és Baló Dániel pályázatát, a Kastélydombi Luther-kápolna szakrális terében lévő világításkoncepciót és lámpacsoportot díjazták.

Az ERCO által támogatott Junior Master of Light 2019 hallgatói díjat Lencsés Andrea kapta Fizikai valóság című pályaművéért, ami egy optikán alapuló kutatás eredményét és a benne rejlő lehetőségeket mutatta be.

A Magyar Belsőépítész Egyesület a Bedécs Sándor és a Borz Kováts Sándor különdíjakat, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai-tervezés különdíjat, a Provim Kft. a Provim Mesterdíjat, a régi-új Magyar Építőművészet folyóirat a Magyar Építőművészet különdíjat támogatta, és saját szakmai zsűrivel választotta ki a győztest.
A díjátadónak a Thália Télikert adott otthont. A kiváló adottságokkal rendelkező belvárosi helyszín a függesztett nézőtér alatt kialakított rendezvényterével különleges térélményt nyújtott a résztvevőknek. Az Élőkép Színház Hullámtér című különleges fény-produkciója a térről és mozgásról mesélt a fény nyelvén.

A Díjazottak
A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíj: Jánosi András (Lumoconcept), Dobrovitz István (Lumoconcept), Szüts Nóra, Baló Dániel (Szakrális lámpacsoport a Kastélydombi Luther-kápolnában)

A Fény Mestere – Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesültek: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei) / Szabó Kristóf és Szász Attila (Space of Sense) / Tóth Bálint (Wolfram Sky)

Junior Master of Light 2019 hallgatói díj: Lencsés Andrea (Fizikai valóság)

A Junior Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesült: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)

Fénytechnikai-tervezés Különdíj: Varga Balázs és Asztalos Nóra (Only with kinetic lights)

Borz Kováts Sándor Különdíj: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei)

Bedécs Sándor Különdíj: Herédi Győző és Selmeczi György (Corvinus Ybl Palota, Kulturális Rendezvénytér világítási rendszere)

Provim Mesterdíj: Kovács Zoltán, Golda János, Rajkai Ferenc (Kollektív Műterem Kft.) (Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont)

Magyar Építőművészet Különdíj: Szabó Kristóf és Szász Attila (KristofLab) (Space of sense)

Magyar Építőművészet Junior Különdíj: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)