A kiemelkedő szakmaiság, kreatív látásmód és innovatív megoldások elismerésére alapította a Lisys-Project Kft. 2015-ben A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai Nívódíjat. A Fény Mestere kezdeményezés legfőbb szerepe, hogy a színre lépés lehetőségét biztosítsa a kreativitásnak, platformot adjon az eszmecseréknek, az álláspontok ütköztetésének és a kivételes munkák közös ünneplésének.

A Fény Mestere pályázat hazai viszonylatban az egyik legkiemelkedőbb világítástechnikai díj, amellyel az alapító a világítás, a fénytervezés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet az érintett építész, belsőépítész és világítástechnikus szakmai körökben. A pályázat apropó mindenkinek, akit foglalkoztat a fény gondolata, hogy megmutassa magát. A díjátadó pedig az ünnep maga, ahol a kivételest, az előre mutatót, az időtálló értéket köszöntjük.

Az elmúlt 3 évben benyújtott pályázatok színvonala kiemelkedő, a zsűri által dicséretben részesített és a Nívódíja alkotások világviszonylatban is megállnák helyüket. A magas szakmai tartalom bizonyítja a hazai szakemberek múltban gyökerező és jövőbe mutató tudását, és betekintést enged abba a friss szemléletbe, amely széles látókörű világítástechnikai megoldásokat eredményez.

A szakmai zsűri tagjai vállalták annak a feladatát, hogy a pályaművek megismerése után kiemelik az újító gondolattal átszőtt anyagokat. A short listre választott pályaművek beadói lehetőséget kapnak, hogy a díjátadón széles publikum – a zsűri és a szakavatott vendégek – előtt bemutassák szakmai anyagukat, és válaszoljanak a felmerülő kérdésekre. A döntést ezt követően hozza meg a zsűri.

A Fény Mestere 2019 szakmai zsűrije (a neveket ABC sorrendben soroljuk):
• Bányai Tamás világítástervező, a 2015. évi győztes pályamű világítástervezője
• Botzheim Bálint, építész
• Farkas János, világítástervező
• Göde András belsőépítész
• Kádár Bálint, építész, a KÉK alapítvány elnöke
• Kertész András DLA, építész
• Mátrai Erik, a 2017. évi győztes pályamű megalkotója
• Somogyi Krisztina, az épiteszforum.hu társ-főszerkesztője, vizuális intelligencia-kutató
• Szász László DLA, építész

A Fény Mestere pályázat a kiemelkedő hazai teljesítménynek ad publicitást, és ezen keresztül hangsúlyozza a fény tér- és hangulatformáló mivoltát, értéknövelő képességét, emeli ki a világítástervezés fontosságát. A díjátadó gála a szakmaiság ünnepe, ugyanakkor lehetőség is egy kötetlen beszélgetésre, networkingre. A díjátadót követően az összes beérkező pályázat teljes tartalommal felkerül a díj honlapjára, ahol jelenleg is megtekinthetők a korábbi pályázati anyagok a http://afenymestere.hu/korabbi-palyazatok/ menüpontban.

Az elmúlt évekhez hasonlóan több szakmai szervezet különdíj támogatásával csatlakozott A Fény Mesteréhez. Minden a Fény Mestere Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a különdíjakra is.

A pályázni mindössze pár lépésben lehet, a honlapról letölthető pályázati dokumentáció nem több, mint 2 oldal.
2020. február 2-ig várják a pályaműveket a www.afenymestere.hu oldalon.

 

KÜLÖNDÍJAK

ERCO – Junior Master of Light díj
A hallgatói pályázat célja, hogy felhívja a közoktatásban tanuló építész, belsőépítész, épületenergetika és villamosmérnök hallgatók figyelmét arra, hogy a világítás az építészet, a belsőépítészet szerves részét képezi.  Az ERCO inspirálni szeretné a jelentkezőket, hogy bátran gondolkodjanak új világítási megoldásokon, és a világítástervezést az építészeti tervezés meghatározó részének tekintsék. Álláspontja szerint a most felsőfokú tanulmányaikat folytató generáció lesz az, amelyik a legújabb technológiákat hosszútávon alkalmazni tudja majd

MABE különdíjak – Borz Kováts Sándor-különdíj, Bedécs Sándor-különdíj
A Magyar Belsőépítész Egyesület független szervezet, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését.

A MABE által támogatott Borz Kováts Sándor-különdíjjal a tárgytervezők munkáját kívánják elismerni. Borz Kovács Sándor (1940-1973) belsőépítész tervezés mellett tárgyakat tervezett és kivitelezett, többek között a közkedvelt lámpacsaládot, melyet „borz” lámpákként emlegettek.

Bedécs Sándor-különdíjjal a MABE a belsőépítészetben használt kiemelkedő világítástechnikai megoldásokat kívánja díjazni, melyek az adott belsőépítészeti térnek szerves részeként jelennek meg. Bedécs Sándor (1929-1981) a maga idejében a legjobbak közé tartozott, nagy középületek – Budai Vár, szállodák, színház, iroda házak, kórházak, valamint kiállítások – tervezése fűződnek a nevéhez.

MMK ELT által támogatott különdíj – Fénytechnikai tervezés-különdíj
A Magyar Mérnöki Kamara egyfelől a kamarai törvény alapján létrehozott köztestület, amely közfeladatokat lát el, másfelől érdek- és értékközösség, amely közreműködik a mérnöki tevékenység szakmai és etikai színvonalának emelésében, megbecsülésének elérésében. Szakmai tagozatai a mérnöki tevékenység sokszínűségét fedik le. Az MMK Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai tervezés-különdíj támogatásával is meg kívánja mutatni a világítástechnika és a magas szintű mérnöki tevékenység melletti elkötelezettségét.

Provim Kft. különdíja – Provim Mesterdíj
Nemcsak Magyarországon, hanem a világ bármely pontján egyre jobban felértékelődik a szakági, szakipari munka jelentősége, az innovatív műszaki megoldások, a szakmai tudás és a környezettudatos megoldások. A Provim Mesterdíjjal azt a pályázatot díjazza a különdíjat támogató, amely időtálló értéket is teremt.

Régi-új Magyar Építőművészet által támogatott különdíj – Magyar Építőművészet különdíj
A régi-új Magyar Építőművészet a Magyar Építőművészek Szövetsége kiadásában megjelenő, több mint 110 éves múltra visszatekintő rangos szakmai, kulturális folyóirat. A hazai építészet kiemelkedő alkotásainak bemutatása mellett, összességében immár 4000 oldalnyi építészetelméleti melléklettel, időről időre építészeti fotó, kritika és esszépályázatok szervezésével mozdítja előre az építészet ügyét. A lap hirdetésektől mentes belívekkel, művészi fotókkal, irodalmi igényű szövegekkel, angol nyelvű összefoglalókkal jelenik meg.
A fény mindig is az építészet fontos eleme volt, anyagtalan mivolta ellenére különleges szerepet játszik a téralakításban, az építőanyagokkal egyenrangúvá nemesül. A 21. században technikai eszközeink tárháza segít, hogy a fény még többet adjon hozzá az építészet és a társművészetek szinergiájához.
A Magyar Építőművészet folyóirat a különdíjjal kívánja felhívni a figyelmet a fény jelentőségére az építészetben. Azokat a pályaműveket jutalmazza, amelyek a mai kor technikai lehetőségeit használva a fénnyel önálló építészeti, vizuális művészeti minőséget hoznak létre.