A Lisys-Project Kft. A Fény Nemzetközi Éve alkalmából alapította A Fény Mestere Nívódíjat 2015-ben, és feltett szándéka, hogy támogatásával a díjat évről-évre odaítéli.

A Nívódíjjal a szakma figyelmét kívánja olyan világítástervezők, építészek, belsőépítészek, tárgytervezők, képzőművészek, iparművészek, elektromos tervezők és más, kapcsolódó területeken alkotó tervezők, szakemberek munkásságára felhívni, egyben a legkiemelkedőbb alkotók munkáját a Nívódíj átadásával elismerni, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak a magyarországi világítási kultúra fejlődéséhez:

• a fényt, a világítást az épített környezetbeintegráló gondolkodásmóddal,
• újfajta, magasabb minőséget célzó tervezési módszerekkel,
• világítástervezéssel kapcsolatos kutatási eredménnyel,
• új szakmai szemlélettel,
• új, saját fejlesztésű világítási eszközzel vagy világításban használható tárggyal, technológiával,
• a komplex tervezési folyamat akár egy kis részletében a fentiek bármelyikének létrehozásával,
• alkotásuk élménynövelő erejével.
Az a fajta széleskörű látásmód, amely magát a pályázatot is jellemzi, tetten érhető a zsűri sokszínű összetételében is, hiszen új gondolatokra nyitott, nagy tapasztalattal bíró, szakterületükön elismert, a fejlődés mellett elkötelezett szakemberek bírálják el a beérkezett pályaműveket:

• Bányai Tamás, világítástervező, A Fény Mestere – Master of Light 2015 Nívódíj győztes pályaműve világítási koncepciójának megalkotója
• Csontos Balázs – a Vígszínház világítás tervezője és világítási felügyelője
• Haász Ferenc – világítástervező, a MadebyLight Zrt. alapítója, az idei zsűri elnöke
• Kádár Bálint – a KÉK alapítvány elnöke
• Somogyi Krisztina, vizuális intelligencia-kutató
• Timóczki-Nagy Márton, A Fény Mestere – Master of Light 2016 Nívódíj győztes pályaművét készítő HealiumDecorations képviselője
Fontos kiemelni, hogy a díj alapítója, a Lisys-Project nem vesz részt a pályázatok elbírálásában, a döntést teljes egészében a zsűrire bízza.
A Nívódíj ötletgazdája Böröcz Sándor, aki több mint 30 éve dolgozik a világítástechnikában, ráadásul annak egyik különleges területén, a színpadvilágításban, mely a hivatása mellett a „szerelme” is. Az a felismerés, hogy a színpadi produkciók élménynövelő hatású világítástechnikai megoldásai az építészetben is új lendületet adhatnak a tér- és tömegformálásnak, a hangulatok kifejezésének, nagy lökést adott a díj életre hívásához.
A tavalyi győztes pályamű – a Healium Decorations Lightformer koncepcióját bemutató Dodekaéder – kimondottan nem építészeti célú világítási fejlesztésként született meg az alkotók fejében. Ugyanakkor a zsűri – azonosulva a kiírás szellemiségével – meglátta benne az értéket és az innovációt, így a díjátadón megtartott személyes prezentációt követően a három főből álló tervező csapatnak ítélte a Nívódíjat. A Fény Mestere 2016 szakmai zsűrijének elnöke Somogyi Krisztina így nyilatkozott: „Az első díjazott elképzelést az innovatív jellege miatt tartottuk a legjobbnak: olyan felvetés született meg három fiatalban, amely egyszerre volt inspiráló technológiai újítás – így a zsűriben lévő szakembereknek érdekes, gondolatindító felvetés – ugyanakkor a felhasználói, nézői oldalról is izgalmas és újszerű élményt eredményezett a projekt – ezt a művészettel, színházzal, kommunikációval foglalkozó zsűritagok értékelték nagyra. Fontosnak éreztük, hogy a díjjal bátorítsuk a tervező csapatot, úgy éreztük, hogy autentikus kíváncsiság munkál bennük, ami a nagy felfedezések sajátja.”
És, mintegy önmagát beváltó jóslatként idén már átadásra is került az a három Dodekaéderből álló, különleges fát formázó tér-installáció, amelyet Szenes István álmodott meg a felújított East West Business Center aulájába.

Az, hogy a széles értelemben vett világítástechnikai szakmának és a világításkultúrának szüksége van az ehhez hasonló önzetlen megmozdulásokra, mi sem mutatja jobban, mint hogy tavalyhoz hasonlóan több szervezet és cég is különdíj támogatásával csatlakozott a kezdeményezéshez. A MABE és az MMK ELT mellett – akik már tavaly is átadták a különdíjaikat – idén a Provim Kft. nevével fémjelzett Provim Mester díj is átadásra kerül.

Ahogy az elmúlt két évben idén is lesz hallgatói díj. A Lisys-Project által alapított és az ERCO Lighting GmbH támogatásával megvalósuló pályázat célja, hogy bemutatkozási és bizonyítási lehetőséget biztosítson a jövő tehetségeinek. A Junior Master of Light díj átadásával az ő alkotó munkájukat kívánja elismerni, felhívva a figyelmet azokra, akik gondolataikkal, újító ötleteikkel, világítási terveikkel, a megszokottól eltérő szemléletükkel hozzájárulhatnak a hazai világításkultúra fejlődéséhez.

A kiírótól független, építészekből, belsőépítészekből, világítástervezőből és építészet kritikusból álló zsűri a Nívódíjra beérkezett pályázatok közül négyet, míg a hallgatói pályázatok közül kettőt juttatott a döntőbe. Az díjátadó csúcspontja a finalisták rövid prezentációja és az azt követő kérdezz-felelek volt, ami egyaránt lehetőséget adott a zsűrinek és a közönségnek, hogy a felmerülő kérdésekre választ kapjanak, a zsűri ezt követően hozta meg döntését.

A zsűri tagjai voltak (ABC sorrendben)
Bányai Tamás, világítástervező, a 2015. évi győztes pályamű világítástervezője / Botzheim Bálint, építész / Farkas János, világítástervező / Göde András belsőépítész, a zsűri elnöke / Kádár Bálint, építész, a KÉK alapítvány elnöke / Kertész András DLA, építész / Mátrai Erik, a 2017. évi győztes pályamű megalkotója / Somogyi Krisztina, az Építészfórum társ-főszerkesztője, vizuális intelligencia-kutató / Szász László DLA, építész

A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíjjal Jánosi András, Dobrovitz István (LumoConcept), Szüts Nóra és Baló Dániel pályázatát, a Kastélydombi Luther-kápolna szakrális terében lévő világításkoncepciót és lámpacsoportot díjazták.

Az ERCO által támogatott Junior Master of Light 2019 hallgatói díjat Lencsés Andrea kapta Fizikai valóság című pályaművéért, ami egy optikán alapuló kutatás eredményét és a benne rejlő lehetőségeket mutatta be.

A Magyar Belsőépítész Egyesület a Bedécs Sándor és a Borz Kováts Sándor különdíjakat, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai-tervezés különdíjat, a Provim Kft. a Provim Mesterdíjat, a régi-új Magyar Építőművészet folyóirat a Magyar Építőművészet különdíjat támogatta, és saját szakmai zsűrivel választotta ki a győztest.
A díjátadónak a Thália Télikert adott otthont. A kiváló adottságokkal rendelkező belvárosi helyszín a függesztett nézőtér alatt kialakított rendezvényterével különleges térélményt nyújtott a résztvevőknek. Az Élőkép Színház Hullámtér című különleges fény-produkciója a térről és mozgásról mesélt a fény nyelvén.

A Díjazottak
A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíj: Jánosi András (Lumoconcept), Dobrovitz István (Lumoconcept), Szüts Nóra, Baló Dániel (Szakrális lámpacsoport a Kastélydombi Luther-kápolnában)

A Fény Mestere – Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesültek: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei) / Szabó Kristóf és Szász Attila (Space of Sense) / Tóth Bálint (Wolfram Sky)

Junior Master of Light 2019 hallgatói díj: Lencsés Andrea (Fizikai valóság)

A Junior Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesült: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)

Fénytechnikai-tervezés Különdíj: Varga Balázs és Asztalos Nóra (Only with kinetic lights)

Borz Kováts Sándor Különdíj: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei)

Bedécs Sándor Különdíj: Herédi Győző és Selmeczi György (Corvinus Ybl Palota, Kulturális Rendezvénytér világítási rendszere)

Provim Mesterdíj: Kovács Zoltán, Golda János, Rajkai Ferenc (Kollektív Műterem Kft.) (Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont)

Magyar Építőművészet Különdíj: Szabó Kristóf és Szász Attila (KristofLab) (Space of sense)

Magyar Építőművészet Junior Különdíj: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)