SZENES ISTVÁN

Díszlettervezőnek, grafikusnak készültem, de hivatásomat találtam meg az építészetben – belsőépítészetben. A Magyar Iparművészeti Főiskola elvégzése után karrieremet a KÖZTI-ben kezdtem. A tervezőirodában eltöltött 20 év tapasztalatait felhasználva önálló utat választottam és 1995-ben megalapítottam saját tervező stúdiómat. A kezdetben családi vállalkozásként működő Szenes Design Stúdió hamar kinőtte magát, és mára már fiatal tervezőkből álló kollektívával (6-10 fő), a mai modern számítógépes technikával felszerelve dolgozunk, készen minden komplex, építészeti, belsőépítészeti feladat elvégzésére. Számos középület (művelődési, oktatási, egészségügyi, vendéglátó-ipari létesítmények és bankok) tervezése mellett exkluzív magánépületek, családi házak és üzletek terveit is jegyzi a Szenes Design Stúdió. A feladatokat egyrészt generál tervezőként, másrészt neves építészek által tervezett épületek meghívott belsőépítész társtervezőjeként végezzük.

 A magyar belsőépítészet és az építészeti kultúra iránt érzett elkötelezettségem hajtott arra, hogy 2004-ben elfogadjam a Magyar Belsőépítész Egyesület elnöki felkérését. Az egyesület fontos feladatának tekintem, hogy részt vegyen a belsőépítészet társadalmi elismertetésében. 2010-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé választottak.

Személy szerint én a harmonikus, bensőséget-otthonosságot sugárzó tereket kedvelem. Alkotásaimban kiegyensúlyozottságra törekszem, olyasmire, amelyben az emberek pozitív jeleket kapnak, felfedezik és érzik a környezet fontosságát és erejét. Egyszerűen jól érzik magukat a terekben. Ez a hitvallásom megmutatkozik minden általam és a stúdió által készített tervekben, megvalósított munkákban. Úgy gondolom, hogy építészként és belsőépítészként végzett munkám során sikerült ezen értékeket láttatni és ennek elismeréséül kaptam meg 1989-ben az Ybl Miklós-díjat a veszprémi Petőfi Sándor Színház rekonstrukciójáért, de később elismerték tevékenységemet az Év Belsőépítésze Díjjal, majd 2014-ben Magyarország Érdemes Művésze lettem.

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a stúdió több munkáját is díjazták, de ezek mellett is sok említésre méltó feladatot teljesítettünk sikerrel, ezek a teljesség igénye nélkül:

2015                      Code Zero Wine and Grill Bar, Budapest

2014                      BEST WESTERN Lakeside Hotel****, Székesfehérvár

2013                      DUBAI Reptér Business Lounge, Dubai

1012                      MKB Vezérigazgató-helyettesi irodák és bankfiókok, Budapest

2010                      Unix Autó Irodaház, Budapest

2009                      Docler Irodaház, Budapest

2007                      Mercure Budapest City Center****, Budapest

2006                      Europa Nostra-díj – Uránia Nemzeti Filmszínház

2005                      Pro Arcitectura díj – Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhely

2004                      Építészeti Nívódíj – Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhely

2003                      Építészeti Nívódíj – Uránia Nemzeti Filmszínház

1999                      Matáv Központi Székház, Budapest Krisztina krt.

 Azok közé a tervezők közé tartozom, akik az alapoktól kezdve, az építésszel együtt találom ki az épületet, ezért számomra nem elválasztható az exteriőr az enteriőrtől. Az épület kívül-belül egy gondolatot kell, hogy sugározzon. Harminc év szakmai múlt után elmondhatom, hogy számomra a belsőépítészet nemcsak hivatás, de hobbi is, betölti az életemet.