PÁSZTOR ERIKA KATALINA DLA

Szakmai munkám a művészet, design, kommunikáció és technológia különféle metszeteire fókuszál. Az epiteszforum.hu alapítója (2000-től) és főszerkesztője (2010-től) vagyok. Építészmérnökként végeztem (BME), majd audiovizuális tervezést tanultam (MOME).

Magyarország első kompjúteranimációs stúdiójának művészeti vezetője voltam (Wonderland Stúdió, 1993-1998), majd az ország egyik első médiadesign vállalkozásának megalapítása (Ars Wonderland Stúdió Kft., 1998 Sipos Leventével és Juhász Gabriellával közösen) után, erre alapozva 2000-ben az építészkritikus Vargha Mihállyal (1952-2010) közösen létrehoztuk az epiteszforum.hu-t.

Posztgraduális képzés keretében a Corvinus Egyetem Vezetőképző Intézetében média menedzsmentet tanultam (2002), majd 2007-ben intermédia művészetből szereztem doktori fokozatot a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 18 évig tanítottam a MOME Vizuális Kommuikáció szakán videó tervezést, majd innovatív, új oktatási programokat és módszereket bevezetve 3 évig a videó szakirány vezetője voltam. A MOME Média Design szak akkreditációjának vezetője voltam (2006-2007), majd a BKF Média Design szak alapítását és akkreditációját vezettem (2009). Hat évig tartó önálló építészeti praxis után médiaművészeti és design munkáim között vannak videó művészeti alkotások, televíziós arculatok, multimédia- és webes felületek és alkalmazások, interaktív installációk. Bodóczky Antallal és Vomberg Istvánnal közösen Magyarország első nagy léptékű, köztéri médiaművészeti alkotásának létrehozója vagyok (2008).

Művészeti és elméleti kutatómunkám arra irányul, hogy absztrakt, rejtett kapcsolatok és folyamatok új reprezentációs formáit tárjam fel és mutassam meg művészeti projektjeim, oktatói és publicisztikai munkáim során. Korábban művész-kisvállalkozóként gondolatokat, embereket, csapatokat és (időről-időre) szervezeteket építettem társadalmi kérdéseket érintő, multidiszciplináris, kreatív projektek megvalósításával; ma inkább „cyber-hurkoló” munkás(nő)ként – főszerkesztőként – gondolatokat kötök össze az új technológiák segítségével. A művészeti felsőoktatás területéről kilépve 2010-től koncentráltan csak az epiteszforum.hu-val foglalkozom. Egyik ötletadója és alapítója vagyok a Média Építészeti Díjának (2005-től), a Földalatti beszélgetések rendezvénysorozatnak (2005-2011), a 15 év tranzit című építészeti kiállításnak (2004-2006), valamint a Praxismodellek kutatási programnak (2015).