O. ECKER JUDIT

Az Iparművészeti Főiskolán 1975-ben Építész tervező művész diplomát szereztem.

A múlt század közepe óta az építészszakma nagyjait foglalkoztató és az építészet legszebb hagyományait felkaroló KÖZTI-nél belsőépítészeti területen helyezkedtem el és 10 éven keresztül belsőépítész tervezőként dolgoztam, ez idő alatt A kategóriás belsőépítész minősítést szereztem. Az egy évtized alatt szerzett benyomások és tapasztalatok hatására 1985-től szabadúszóként folytattam, de elvállaltam a Fiatal Iparművészek Stúdiójának vezetését, majd az Artunion Művészeti Vállalat művészeti irodájának vezetője lettem. Innen már egy kis kitérőtől eltekintve egyenes út vezetett a saját iroda létrehozásáig. A mai napig az ART-TAX Szövetkezet ügyvezető elnökeként dolgozom.

A belsőépítészet számomra egy kihívásokkal teli hivatás. Nemcsak szakmaként, hanem hobbiként is művelem. Örömmel tölt el, ha egy elsőre nehéznek tűnő feladatot sikerrel, a megbízó legnagyobb megelégedésére tudok, tudunk teljesíteni.

Ars poeticam is erre utal: „Olyan tereket szeretnék létrehozni, amelyekben az emberek úgy érzik jól magukat, hogy nem is tudják miért.”

Akárcsak az építészszakma egyéb szakágai, a belsőépítészet is a kollégák összefogásától lesz erős, lesz képes kiállni önmagáért. A szakmai szervezetek keretein belül ez az összefogás otthonra talál.

1998 óta a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozatának vezetője vagyok, 2000. és 2012. között a kamara elnökségének tagja voltam. A mai napig FEB-tag vagyok.

A szakmai tevékenységemet több díjjal is jutalmazták az évek során. Többek között megkaptam az Építészeti nívódíjat és a Ferenczy Noémi díjat 2006-ban.

Minden megvalósult munkámra örömmel tekintek vissza. Álljon itt a magánszemélyektől érkezett felkérések mellett a teljesség igénye nélkül pár olyan műemléki projekt, ami említést érdemel:
1985                ELTE iroda és klub épület, rekonstrukció
1985                Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Központi Épület, rekonstrukció
1988-1990       Hédervári Kastély, Alkotóház, rekonstrukció
1998-1999       Magyar Országház, Kongresszusi és Képviselői ülésterem, rekonstrukció és felújítás (társtervező: Lőrinczi Edit)
2001                BME Központi Épület, olvasótermek kialakítása
2003-2006       Esztergom, Régi Szeminárium Épülete, Hild által tervezett műemléki épület, felújítás, átalakítás (társtervező: Lőrinczi Edit)
2006                Szeged, Püspöki Palota felújítása, átalakítása
2007                Esztergom, Keresztény Múzeum
2010                MNB Székház, nagytanácsterem felújítása
2011                Esztergom, Bíborosi Palota, Keresztény Múzeum
2012                Esztergom, Bazilika, Panoráma terem
2013-2014       Esztergom, Balassa Múzeum, látványtár
2015                MNB, Popovics terem tárgyalóasztal
2015                Esztergom, Bibliotheca épülete (műemlék)