Design Különdíj – a Magyar Belsőépítész Egyesület támogatásával

A Magyar Belsőépítész Egyesület kiemelt szerepet vállal a belsőépítészet társadalmi elismertetésének munkájában, kezdeményezi és szervezi tematikus kiállítások, alkotótáborok, konferenciák rendezését és idén a MABE A Fény Mestere 2016 – Design Különdíj támogatásával kívánja felhívni a figyelmet a belsőépítészet, mint önálló szakterület fontosságára és odaítélésével honorálni a kiemelkedő művészek munkáját.

A Design Különdíjra benyújtott pályázatokat a MABE vezetősége értékeli és az alábbi értékelési szempontok alapján választja ki végül különdíj győztesét:

 • eredetiség, kreativitás
 • összhang az építmény funkcionalitásával
 • összhang az épített vagy természetes környezettel
 • az objektumban élők vagy dolgozók komfortérzetének növelése, élményadás
 • A belső térben használt anyagok, színek összhangja a választott világítással
 • A választott fényhatások, világítási metódus eredetisége, egyedisége
 • korszerű világítási technológiák alkalmazása
 • energiatakarékosság, környezetvédelem

Fénytechnikai tervezés Különdíj

A Magyar Mérnöki Kamara aktívan képviseli mérnökei érdekét. A Kamara közösség, hagyományt, értéket képvisel, és értéket teremt. Minden egyes mérnök több azáltal, hogy a mérnöki kamara közösségéhez tartozik. Az MMK ELT, mint szakmai szervezet a különdíj támogatásával is mutatja elkötelezettségét a világítástechnika és a magas szintű mérnöki tevékenység mellett.

A különdíj értékelésének szempontjait az MMK Elektrotechnikai Tagozata az alábbiakban foglalta össze:

 • Az építészeti-belsőépítészeti elképzelés és a választott műszaki megoldás összhangja
 • Az alkalmazott világítástechnikai eszközök korszerűsége, környezetbarát volta, energiatakarékossága
 • A világítási megoldás terveinek kidolgozottsága, színvonala
 • A megvalósult világítási berendezés  és a terv egyezőségének mértéke , a megvalósítás színvonala, a környezettel való kapcsolatának minősége

Provim Mesterdíj – a Provim Kft. támogatásával

Nem csak Magyarországon, hanem a Világ bármely pontján egyre jobban felértékelődik a szakági/szakipari munka jelentősége. Az innovatív műszaki megoldások, a szakmai tudás és a környezettudatos megoldások. A Fény Mestere díj pont ezekre koncentrál, ezeket az apsektusokra helyezi a hangsúlyt, ahogy a Provim Kft. is a mindennapi munkában. Büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk ebben a remek programban és tudjuk inspirálni a piaci szereplőket erre a magatartásra. Beleértve a vállalkozói és a megrendelői oldalt egyaránt.

 

A benyújtott pályázatok közül hogyan kerül kiválasztásra a különdíj győztese?

Az értékelési szempont olyan objektív elveket tartalmaz, amik meghatározzák egy projekt vagy egy szakági cég sikerességét. Számít a mérnöki munka, a hozzáadott érték, a környezettudatos és gazdaságos megvalósítás, valamint az innováció. Mi azt gondoljuk, hogy azok a munkák sikeresek, amelyek olyan értéket képesek teremteni, ami időtálló. Nyilván a technika rohamosan fejlődik, napról napra jönnek új megoldások, de mi hiszünk abban, hogy lehet hosszú távon is értéket teremteni.