Kérdések Csonka Alexandrához

Ahogy közeledik február 22., a díjátadó napja érezhetően fokozódik az érdeklődés. Az idei év különlegessége, hogy a nívódíj és a hallgatói díj mellett 3 különdíj is átadásra kerül. Az GE által támogatott Eco különdíjról kérdeztük Csonka Alexandrát a GE Lighting Régiós marketing managerét.

Miért döntöttetek úgy, hogy különdíjat támogatnak?

A világítástechnika területén szerzett több mint 120 év tapasztalatával és a LED technológia éllovasaként vállalatunk legfőbb célkitűzése, hogy korszerű világítástechnikai megoldásokat hozzon létre, amik energiatakarékos megoldást kínálnak, ezzel gyors megtérülést és jelentős, folyamatos megtakarításokat biztosítanak a fogyasztóknak. Ezt szem előtt tartva, és ezt támogatva szerettünk volna egy példaértékű kezdeményezéshez csatlakozni, aminek központjában a világításkultúra fejlődése, energiatudatosabbá válása áll.

A beérkezett pályaművek közül egyértelmű volt, hogy melyiket fogjátok díjazni?

A beérkezett pályaműveket több fős csapatunk értékelte, a megadott szempontoknak – mint a korszerűség, energiatakarékosság és környezetvédelem –  a legtöbb pályamű megfelelt, azonban az alkalmazott világítástechnikai megoldás eredetiségét, kreativitását és legfőképp egyediségét figyelembe véve egy kiemelkedett a többi közül, ami alapján egyértelművé vált választásunk.

A GE elkötelezett a költséghatékony megoldások mellett. Hogy látod, hazákban mennyire szempont ez, amikor döntést kell hozni a világítástervezés során?

Vállalatunk tapasztalata az, hogy Magyarországon még mindig meghatározó szerepe van a bekerülési költségek szintjének, azaz magának a lámpatest árának. Amennyiben a beruházó mellett az üzemeltető is érdekelt, lényegében akkor kerül sor energiatakarékos, LED-es megoldások tervezésére. Így ha őket sikerül elérnünk és bevonnunk a tervezésbe, akkor születnek hosszútávon energiatakarékos és költséghatékony világítástechnikai megoldások.