KÁDÁR BÁLINT

Magamra nem csak építészként tekintek. Az urbanista szemlélet meghatározza életemnek nem csak építész vetületét, de átszövi kutatói munkámat és oktatói tevékenységemet is. Speciális szakterületem a történeti városrészek fejleszthetősége, a turisztikai beruházások urbanisztikai vonatkozásainak kutatása és tervezése. Folyamatosan jelennek meg publikációim is a témában.

2003-ban diplomadíjjal végzetem a BME Építészmérnöki Karán. A BME Urbanisztika tanszék kutató és oktató munkatársa vagyok 2007 óta, számos nemzetközi projektben vettem és veszek részt folyamatosan szervezőként, kutatásvezetőként vagy előadóként. Legutóbb a 2013-2014-ben megrendezett Cities Revi(si)ted: Budapest, Barcelona elnevezésű két éves nemzetközi kutatási és tervezési workshop vezetője voltam. Korábbról pedig a SCHURB program keretein belül az Intelligens Környezetek és E-technológiák TÁMOP kutatás méltó az említésre vagy az Urbanity – 20 years later két-szemeszteres nemzetközi településfejlesztési kutatás, aminek szintén vezetője voltam. PhD disszertációmat a városi turizmus mérhetőségének, konfliktusainak és rendszerszintű fejleszthetőségének témájában védtem meg 2015-ben.

A civil építész közéletben is aktív szerepet vállalok. 2000-ben alakult a Memoria Moderna kulturális közhasznú egyesület (memo), aminek alapító tagja, és alelnöke is voltam 2008-ig. Azóta a Kortárs Építészeti Központban tevékenykedek, melynek alapításában 2005-2006-ban magam is részt vettem. Jelenleg a KÉK alapítvány elnöke vagyok. Ezekben a szervezetekben számos konferencia és építészeti vonatkozású esemény szervezési felkérését fogadtam el, ide tartoznak többek között az utolsó Pasaréti Építésztalálkozók, a ma.máshol konferenciák a memo-val, illetve a Foghíj konferencia, a Budapest nem Bécs, tetőterek a műemléki városszövetben konferencia, vagy a Problémás örökség konferencia a KÉK keretein belül. Különösen felemelő feladat volt az Országos Építészbál szervezése, amit 2006-tól 3 éven keresztül magunkra vállaltunk. Jelenleg a KÉK új építészeti projektgalériájának a BME-vel közösen történő működtetésén dolgozunk.

Önálló építész tervezőként is dolgozom saját építészirodámban, munkáinkkal számos pályázaton és kiállításon vettünk részt. 2004-től vagyok az ADI Studio Kft. munkatársa, ahol pár éve társtulajdonos lettem, és több megépült ház kötődik a nevemhez. Az építészeti tervezést komplex és integrált módon kezeljük, a koncepciók felállításától az épületek megvalósításáig. Kiemelt területként kezeljük a régi – akár műemléki – épületek értékmegőrző átalakításait, ahol új funkciókkal és mai építészeti elemekkel tudunk új életet lehelni öreg falak közé. Szintén kiemelt területet képviselnek a településtervek, fejlesztési koncepciók és turisztikai fejlesztések, amelyekben urbanisztikai képzettségünket is kamatoztathatjuk.

Építészeti tervek:

2014              Palotanegyed turizmusfejlesztési koncepció
2006-2014     Nagykovácsi Öregiskola; inkubátorház, közösségi ház és könyvtár építése (Miklós Balázs, Rab Judit, Mészáros Ábel, Riedel Miklós)
2010              Magyar Nemzeti Múzeum bővítése tervpályázat (Rab Judit, Szemerey Samu, Miklós Balázs)
2009              Rákoskeresztúr, nyilas tábla ötletpályázat (Földes és tsa, Gyulai A., Rab J., Miklós B.) – kiemelt megvétel
2008              Pécs Megyer városrész központ tervpályázat (Rab Judit, Szemerey Samu) – megvétel
2008              Szentendre új köztemető tervpályázat (UILandscape architects, Szemerey Samu)- megvétel
2007              EUROPAN 9 nemzetközi pályázat (Rab Judit, Szemerey Samu) – bécsi helyszín
2005              Livingbox nemzetközi pályázat – kiemelt dícséret