Haász Ferenc

1991-ben végeztem kiváló minősítéssel a KKVMF-en mikroelektronikai alkatrész- és készüléktechnológia szakán vákuumelektronika és fényforrástechnológia ágazaton, amelyet ma már teljes tévedésnek tartok. Sosem érdekelt úgy az elektromosság, ahogy tanították, így sok megrázó élményem volt.

Viszont mindig érdekelt a fény. Elsősorban mentális értelemben. Ma már spirituális értelemben is.

25 éve dolgozom építészeti világítástervezőként. Ennek jelentős részét az ERCO Lighting GmbH adta keretein belül Magyarország, Románia, Bulgária, Szerbia alkotta régió világítástervezőjeként. Igen sok tervezési projektem volt főleg a kultúra területén, díjakat is kaptam, konferenciákon is tartottam előadásokat, szakmai folyóiratot is szerkesztettem.

Fentieknél sokkal jobban érdekelnek emberek és dolgok közötti kapcsolatok, viszonyok, kapcsolódási és együttműködési formák és az oktatás minden formája (nevelésben nem hiszek, így az nem érdekel). Részt vállaltam éveken keresztül különböző egyetemi keretek között zajló oktatásban óraadóként, de igen erős kritika jelentkezett bennem mellékhatásként, így visszatértem a normális kerékvágásba. A közösségi komplex de személyre szabott tapasztalati képzés híve vagyok, de ezzel a gondolattal nem találkoztam nekem megfelelő intézménnyel. Továbbra is várom felbukkanását.

A világítást kulturális kérdésnek tartom és a multiszenzoriális intelligencia részeként érdekel. A Fény Mestere díjban is ez a vonulat motivál.

madebylight társulat alapítójaként bizalmi alapon összekötöttem magam az első olyan társaság tagjaival, ahol nem a munka eredménye, hanem a folyamatok minőségfejlesztésére helyezzük a hangsúlyt. Tervezés, oktatás, technológia, tervezésmódszertan fejlesztés, kapcsolódó területek felfedezése, belső fejlődés.

Legfontosabb szakmai felfedezésem, hogy fény nélkül nincs, de világítás nélkül is van élet.