Gőzerővel folyik a díjátadó szervezése – helyszín

Különleges helyszínen az idei A Fény Mestere díjátadó. Az idei év több szempontból is újdonságot hozott a Lisys-Poject Kft. által tavaly alapított nívódíj életében. Elég csak megemlíteni, hogy idén 3 különdíj is csatlakozott A Fény Mestere világításkultúrát támogató kezdeményezéséhez. Persze azért maradtak változatlan dolgok is: többek között, hogy a nívódíj mellett az ERCO idén is keresi a jövőbe mutató hallgatói munkákat is.

A díjátadó is új, izgalmas helyszínre került, az Óbudai Harisnyagyár épületébe, a Flashback Studio 400 m2-es loft hangulatú termébe szeretettünk bele. A hely ugyan teljes felújításon esett át, de maga az ipartelep és a lépcsőház is magukon hordozzák a történelem súlyának kézjegyét.

002

Egy kis történelem: A gyártelep első blikkre sötét téglafalaival és robusztus, erődszerű építményeivel egy középkori várra hajaz. A külső homlokzatokon szecessziós díszítéseket is fel lehet fedezni. A harisnyagyárat 1923-ban kezdték építeni, a ’20-as éveken fejezték be nagy részét, majd az ’50-es években felhúztak néhány – a többitől – elütő tömbépületet. Eredetileg a Filatorigáti Textilműveké volt. A szocialista időszakban államosították, 1951-ben pedig átnevezték Budapest Harisnyagyárrá.  Kívülről a hatalmas téglatornyával tűnik ki. A néhai gyár helyiségeit ma cégek bérlik. A hatalmas tereket és az ipari adottságokat kihasználva szuper dizájnos loft irodák és stúdiók kerültek kialakításra.

A gyár 2. emeletén lévő terem hatalmas egybefüggő terét egyedi fényviszonyai teszik különlegessé. Erre az estére azonban nem mindennapi fényinstallációtól lesz igazán felejthetetlen a helyszín.