Bányai Tamás

Szakmai utam egy irányba vezetett, már korán a fénnyel és világítástervezéssel szerettem foglalkozni. Aligha találhattam volna jobb terepet erre, mint a színházat? Különösen abban az időben, amikor az építészetben a világítási innovációnak még nem nagyon jutott szerep. A szakmát leginkább a gyakorlatban sajátítottam el, de elvégeztem közben egy-két iskolát is. Most pedig már én szeretném tanítani azokat a fiatalokat, akik a színházi világítástervezést vagy önálló szakmaként, vagy színházi alkotóként akarják gyakorolni. Először a Színház- és Filmművészeti Főiskola Felsőfokú Műszaki Vezetőképzőjén világítástechnika szakon szereztem Oklevelet, később pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemre mentem, Színházrendező szakra.

Munkáim is elsősorban a színházi világhoz kötnek. Folyamatosan dolgozom Magyarország, Ausztria, Németország és Svájc számos színházában ismert és világszerte elismert magyar és külföldi rendezőkkel (többek között Ascher Tamással, Anna Badora-val, Bocsárdi Lászlóval, Bodó Viktorral, Matthias Hartmann-nal, Mohácsi Jánossal, Schilling Árpáddal és Zsámbéki Gáborral). Szeretem a munkámat, minden megbízásban a kihívást látom, törekszem arra, hogy az innovatív világítástechnikai megoldásokat, az technikai újításokat a színpadi jelenlét szolgálatába állítsam.

Munkámat több ízben is díjjal jutalmazták. 2002-ben megkaptam a Bezerédj-díjat, 2003-ban átvehettem a Világítástervezői díjat a Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztiválon Rijekában és 2 évvel később Jászai Mari-díjjal tüntettek ki.

A 2015-ben az első ízben meghirdetett A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai pályázatra a Palatium Stúdió nevezte az én világítási koncepciótervem mentén megvalósult pályaművet, amit a zsűri a legjobbnak ítélt.